2019-07-05 681 views
陪個朋友去先達睇電話,之後就過女人街搵嘢食,見到間「牛極」朋友話近期好似好Hit,就入去試下。一入店就見到一部自助點餐販賣機,好似日本拉麵餐廳果款咁,佢地有唔同牛的部位可以揀,我地最後㨂咗牛肩肉眼同埋牛柳。揀好嘢食付款後就交單比服務員再安排好位置,幸好我地下午時間去避開人流。另外呢到有個自助區,白飯、熱湯、沙律、醬料、開水同埋餐具都可以自己攞;座位旁邊牆上亦貼有「使用流程教學」,簡單易明,之後職員就比左條圍裙我地,話因爲會有油屑,擋住衣服會比較好。比較貼心係上檯時因爲牛肉已經在熱石上石燒中,而佢地會用一張大吸油紙先蓋住牛肉,以免油屑彈到客人。上檯時牛肉只有約一成熟,我地就根據自己喜好,用熱石將牛肉繼續燒(建議切細塊);牛柳份量足400g有2塊,因一次過燒唔晒兩塊,所以用碗先裝起再分開燒,食落好嫩好腍,亦juicy ;而牛肩肉較牛柳結實,牛味香濃。眼見職員都不停有到自助區檢查,refill速度算快,店員亦會提醒,如果發現熱石唔夠熱,可以叫店員更換。因為有飯有沙律有湯,加埋牛就一定夠飽,而價錢亦合理,所以一定會再食,下次可以試下其他部位。

一入店就見到一部自助點餐販賣機,

另外呢到有個自助區,
之後職員就比左條圍裙我地,
話因爲會有油屑,擋住衣服會比較好。

牛肩肉眼
而牛肩肉較牛柳結實,牛味香濃。

牛肩肉眼