2021-10-20 548 views
早上返工會經過呢間士多,幫襯佢買早餐已經兩星期了。之前試過買腸粉餐 (2 條腸粉+燒賣),姐姐用同一個兜裝,食腸粉就冇嘢,但食燒賣食到我想反胃,始終接受唔到燒賣會撈埋啲甜醬麻醬一齊食。今早再幫襯,叫咗腸粉餐 (2 條腸粉+燒賣) 同兩粒粉果,叫姐姐幫我分開腸粉同燒賣,腸粉一個兜,燒賣同粉果一個兜。姐姐拒絕,話腸粉餐係一個餐,一定要放埋一齊,唔可以分開擺。我頭都大埋咁話「我有另外買粉果嘅,粉果都有一個兜㗎喇,你只係幫我將啲燒賣,擺去粉果嗰邊姐,我又冇另外要多你一個兜,點解唔可以呢?」姐姐就繼續話,總之就唔得啦,我真係唔明呢份堅持。之後就話老闆唔俾,咁做人人都要求分兜,佢哋會好麻煩,我真係諗唔明有咩咁麻煩。我已經另外再買粉果,無增加你嘅成本。如果有增加你嘅成本,好似啲餐廳咁,加一蚊要個兜咪得囉。算啦,我都費事堅持,最後冇買到腸粉餐,因為啲燒賣撈埋啲甜醬麻醬一齊食,真心食到反胃。最後我買咗 2 粒粉果 + 2 粒牛肉,因為 Menu 上係獨立嘅食物,唔係一個餐,所以姐姐就終於肯同我分兜喇。我話牛肉要喼汁,姐姐已經一嘢落咗豉油,我心諗喼汁咁深色㗎咩?十秒後,「喼汁」呢句說話終於由姐姐隻耳,傳

最後我買咗 2 粒粉果 + 2 粒牛肉,因為 Menu 上係獨立嘅食物,唔係一個餐,所以姐姐就終於肯同我分兜喇。我話牛肉要喼汁,姐姐已經一嘢落咗豉油,我心諗喼汁咁深色㗎咩?十秒後,「喼汁」呢句說話終於由姐姐隻耳,傳到上個腦度,姐姐再補落喼汁,然後仲話我「你諗清楚未,早啲講」,呢個早餐唔食到我反胃,但買到我反咗眼!

成個買早餐嘅過程5分鐘,我已經見識到排我前面嗰個人都買到忟咗。買 $16 嘢,比 $106 姐姐,姐姐找咗 2 次錢都係找 $80 比人,人哋最後頂唔順,話找 $90,然後姐姐繼續數錢,用另一個 $10 $20 嘅組合,再找 $80 比人。人哋反咗眼,嘆晒氣話,仲爭 $10 呀!

然後排我後面嗰個人,見到買早餐過程咁唔順利,我同埋另一個人都反晒眼,嚇走咗無買到 👋🏿
TakeAway