之前成日行經水坑口街嘅「越蘆越南牛肉粉」,但都無乜興趣幫襯,因為覺得佢係連鎖店🙈。不過呢晚趕時間,唔得閒慢慢揀食乜,就決定一於入去試吓,反正簡簡單單又一餐。呢度環境幾舒服,卡位好坐,而且整體算幾乾淨企理👍。另一邊廂,我睇完餐牌後亦對餐廳有所改觀,皆因佢提供嘅菜式選擇繁多,甚至乎有一啲幾特別嘅菜式,例如鴨仔蛋同會安蕃茄檬粉。我同朋友一人叫咗一個主食,再加小食同甜品,估唔到食物份量咁驚人😱,食完飽到一個點。雖然食物定價稍高,但真係畀足嘢你食!家鄉豬腩肉丸伴檬粉($138),嗌佢主要係因為想試吓啲豬肉類菜式🐷,呢款有兩味就啱晒!第一款係烤手工檳榔肉丸,肉丸質感偏淋身,並非爽彈嗰類,而且味道特別,加入咗黑椒吊味,另外亦附有軟骨粒粒以添口感。第二款係河內烤豬五花,豬腩大大片,肥瘦適中唔乾身,有一定厚度兼咬口,並滲透出啖啖香茅味😋。菜式無論餸定麵都好多,檬粉雖然大堆頭,但無漿成一餅,倒魚露撈嚟食幾惹味,🌶不過辣度都唔野小。生牛肉牛腩片牛肉丸湯河($86),🐮牛三寶Pho係穩陣地好食。湯底幾濃郁,又唔油,飲完唔覺口乾,證明應該唔重味精🤤。河粉幾滑,唔碎濕濕,連埋洋蔥、芽菜同香花菜一齊食,口味正宗。三
生牛肉牛腩片牛肉丸湯河
生牛肉牛腩片牛肉丸湯河($86),🐮牛三寶Pho係穩陣地好食。湯底幾濃郁,又唔油,飲完唔覺口乾,證明應該唔重味精🤤。河粉幾滑,唔碎濕濕,連埋洋蔥、芽菜同香花菜一齊食,口味正宗。三款牛都好味道,🥩生牛片肉質細嫩,並非劣質肥牛;牛腩牛味突出,而牛丸就Q彈多汁,係傳說中可以拎去打乒乓波嗰種咁彈。
馬拉盞炒通菜
馬拉盞炒通菜($72),通菜炒到成座山咁高💚,老實講佢分兩碟賣都唔過份。通菜嫩綠,菜莖爽脆,但口味偏淡,佢無預期中嘅馬拉盞鹹香。不過換句話講,佢亦無咁重口味。
自家椰青糕
自家椰青糕($28),甜品一客有四件,糕點還原度極高,好似真係飲緊椰青咁🥥,相當清甜。椰青糕用真椰水整成大菜糕嘅質感,中間混入咗椰肉絲,爽爽的。
總括嚟講,越蘆係讓人喜出望外嘅越南餐廳🇻🇳😎,未試過真係唔知佢水準都幾高。餐廳仲有提供好多特色菜,下次可以帶埋屋企人嚟幫襯,試多幾味。最後,店員們服務有禮,抵讚。
2021-12-18
$175 (Dinner)
自家椰青糕