2012-11-27
屬於美式意菜餐廳嘅Pepino,最初可能俾人覺得美式嘅一定會係好大份,總之就係以份量塞飽你,但其實Pepino嘅菜式做得相當精緻。餐廳入口其實比較奇怪,因為要穿過自助餐餐廳先可以嚟到,最初都唔知點去,要問咗自助餐餐廳員工先知道。入到Pepino, 裝修同外面有好大對比,因為入到去真係覺得好有意大利風情。侍應安排我哋到窗邊坐,位置相當光猛,可以一邊食飯一邊望下街景,感覺好開揚。好,係時候要點菜啦,今日試吓Set Lunch,但唔好睇佢係Set Lunch,其實真係做得相當精緻,賣相亦相當討好,睇下啲相就知道。頭盤: 係Mozzarella芝士配蕃茄及羅勒葉。意大利食過,佢哋會將沙律蕃茄鋪底,上面放一球Mozzarella。而Pepino嘅做法就會切好晒蕃茄,夾羅勒及Mozzarella食,感覺會比較有層次,加上黑醋,絕對係畫龍點睛。主菜: 我點咗香煎三文魚扒配羅勒汁。三文魚煎得剛熟,唔會好老,輕輕用咗黑椒調味就已經足夠,配搭新鮮菠菜及薯蓉麵團搓成的配菜,相當滿足。甜品: 最後到甜品部份,今日係Tiramisu,口感相當幼滑,面頭嘅焦糖脆脆真係好好味。再配搭一杯熱咖啡,真係可以畫上完美嘅句
甜品: 最後到甜品部份,今日係Tiramisu,口感相當幼滑,面頭嘅焦糖脆脆真係好好味。再配搭一杯熱咖啡,真係可以畫上完美嘅句號。
差啲唔記得講,其實佢哋嘅餐前麵包都好好味,總共有四款,上枱時熱熱哋,搽牛油真係幾好食。如果我都係附近返工,間唔時嚟食個set lunch真係好囉!