2014-01-08
朋友問我中意食咩,我答左日本菜之後,佢就帶左我去“八吉”食飯, 本來都以為係普普通通既一間日本餐廳, 但係去完之後感覺係,日本菜唔係淨係得刺身,壽司,拉麵咁簡單!反而令我大開眼界! 一入到餐廳,一如繼往,員工都會以日本歡迎語招待,而其他員工都繼而和應。在店內既裝修設計都好樸素,主要都係以黑色同木為主,以店中有吧檯,卡位, 如果你有五個以上既朋友一齊,可以被安排去一個獨立卡位,唔洗同隔離既人你眼望我眼,都幾自在同舒適!一坐低店員立即遞上熱毛巾,之後仲捧左一大盆魚黎作詳細介紹,實在十分好客! 由於比唔起我朋友對日本食物既熟悉,所以點菜部分就交比佢地喇! 以下有幾種食物令我印象特別深刻,我去其他日本餐廳都未見過,所以值得一試!!:)半生熟帶子﹣口感好特別,帶子好有鮮味,而且多汁,無論係即刻食,定係隔左陣先食都仍然好有口感,徘徊係冷熱之間。炸小河蝦﹣佢係由一個長長既小竹簍盛載,炸用既油分十分適中,細蝦仔食落去好可口, 又唔會好油淋淋咁,用黎送酒一流,非常惹味!涼伴蕃茄八爪魚-呢個會係我最推介既一個菜色,首先賣相一流,顏色好鮮豔!有檸檬既黃色,配搭蕃茄既紅色再加上八爪魚為1SET。第一次食呢種既
而家岩岩有個新PROMOTION,就係兩人LIKE左八吉既FACEBOOK PAGE,就可以免費得到180ml 既日本清酒。 有呢三種清酒作選擇, 最右(綠色)既就甘甜味較低,帶有少少辛辣,而中間既就比較有容易入口,而最右邊(藍色﹣艷)就帶有少少甘甜,較為適合女士飲用。(甜度:左<中<右) 生海膽伴芝士脆多士﹣另一道值得一試既菜色,海膽是來自加拿大的, 加上竹炭麵包成為一道菜,感覺十分新穎。食法是把海膽好似牛油咁塗上麵包,你可能會覺得呢個配搭會令海膽既味道失色,咁就大錯特錯了!反而脆多士既配搭更能突顯海膽既鮮味,口感有如食緊脆脆味道既海膽,十分特別! 希望我既食評幫到你啦!