2013-07-26
同朋友食過不少次富X的龍蝦,覺得都OK,但多多少少都係同自己講咁嘅價錢,想點jack....有朋友話彩福啲龍蝦超正,同富X價錢差唔多,我心諗應該味道各樣咪差唔多姐,直至上個星期同朋友去試左,完全發覺不得了!!我同朋友共2人一心諗住食去龍蝦,所以只係叫左兩碟小食(燒腩仔+鴨舌海硩)同一隻龍蝦,當然仲有啤洒啦,燒腩仔都OK,微暖偏少肥,少食多滋味,多吃好肥膩嗰隻;個鴨舌唔係唔得,少得可憐,得唔知9粒定10粒同一"汁"仔海硩,話哂都五十幾蚊,好似食水深左少少...但呢種不滿嘅情緒隨著見到龍蝦個真身一掃而空!!因朋友之前已食過,並且給我tips,這裡的是比芝士更好的,我半信半疑,因為這說法是顛覆了我既定的概念,但其實我的所謂既定概念主要也是來自富X的。講返呢隻上湯龍蝦,一斤多啲,賣相非常好,食落肉質非常彈牙,味道鮮甜,完全不是富X的層次!啖啖肉,非常JUICY,只有上湯先帶出佢本身嘅鮮味,$78斤有咁嘅質素,贏哂!!我自己寫完都覺得好似好誇,但其實又真係句句由衷,字字屬實的。
Other Info. :
後記:食完之後非常滿足及驚喜,諗住上OPENRICE睇吓其他人有冇我咁大反應啦,點知發覺竟然冇人講過!究竟係我口味獨特,定香港人惜墨如金,抑話五毛當道...所以先決心用少少時間寫呢段食評。