2024-12-10
牧羊少年咖啡館其實早幾年前已經聽過,但感覺都係一般cafe 無吸引我特登去試。直到早兩日路經附近,食肆唔多,係無選擇下就入咗呢間餐廳試下。入到去係比想像中舒服闊落嘅格局。枱係坐得舒服嘅,服務就屬一般。簡單點咗幾樣野:鮮忌廉野菌煙三文魚長通粉,通粉份量正常,女仔應該會夠飽,男仔食就可能唔太夠。 賣樣幾靚,煙三文魚份量好多,濃厚嘅忌廉包住每條通粉,好味。美中不足係唔夠熱。好味指數:流心蛋腐乳卡邦尼長通粉,同樣地,通粉份量正常,女仔應該會夠飽,男仔食就可能唔太夠。佢嘅味道唔屬於正宗嘅卡邦尼,所謂嘅腐乳同芝士好似,但卡邦尼本身就唔會加芝士所以感覺偏向芝士長通粉多d,要讚嘅係蛋汁撈埋嚟食都幾香。未知係咪唔想整熟d蛋汁,所有通粉同樣係唔夠熱。好味指數:照燒汁煎乾蒜美國牛柳粒,抵!份量屬多,煎得好好食,唔乾唔柴,亦無筋,醬汁微微吊下味,香口。好味指數:凍朱古力牛奶咖啡,男朋友點嘅,自問唔係咖啡愛好者,所以未能評價,但男朋友話好飲。好味指數:NIL凍蘋果肉桂香檸冰茶,驚喜!好香嘅肉桂味,入口第一啖真頭係蘋果批出現爐嘅味道。唔會太甜,飲到每樣材料各自嘅味,我自己非常中意。但男朋友就嫌肉桂味太濃,似飲緊香
入到去係比想像中舒服闊落嘅格局。
枱係坐得舒服嘅,服務就屬一般。
簡單點咗幾樣野:
鮮忌廉野菌煙三文魚長通粉,
好味指數:
流心蛋腐乳卡邦尼長通粉,
未知係咪唔想整熟d蛋汁,所有通粉同樣係唔夠熱。
好味指數:
照燒汁煎乾蒜美國牛柳粒,
凍朱古力牛奶咖啡,
好味指數:NIL
凍蘋果肉桂香檸冰茶,
驚喜!好香嘅肉桂味,入口第一啖真頭係蘋果批出現爐嘅味道。唔會太甜,飲到每樣材料各自嘅味,我自己非常中意。但男朋友就嫌肉桂味太濃,似飲緊香精😂
好味指數:
食咗大概HKD400, 話平唔平,食物係中上水準。但我可能會為左杯凍蘋果肉桂香檸冰茶再幫襯