全港十八區每區都有它們各自的食街,旺角內最有名的食街莫過於其中一條通菜街即是女人街,中間的通道主要做遊客生意,內則兩旁則可算是一條平民食街,食店不但多樣化,而且價錢都非常大眾化。.旺角雖然多美食,但廣西粉麵店卻不多,所以當發現通菜街內有一間朋友食過都話可以encore的一間成都粉麵店就挑起了我的興趣,趁Happy Friday就飯都唔煮,跟他一齊試下。店舖是威達商業大廈內的一間地舖,非常易找到,入面位置不大,枱也只有八九張,幸好當晚剛好不用等位。一入到去有一陣籠罩住成都柳州螺螄粉既味道,適應了一會便沒有太濃烈,幸好我一點也不抗拒。是坐下再看看餐牌才發現之前在太子已吃過一次,但記錄模糊,亦不防再來一次,餐牌是畫圈圈的,非常環保♻️劃錯了也可以抹走再劃...餐紙上簡單易明亦非常多麵款選擇,每種都好特別,湯麵、拌麵都有,外面真係未見過!小食價錢又相當吸引!都心思思左一會兒。最後選擇點多一兩樣野食開心Share。總共點了一個粉,追加了一個配菜及五個小食!可以試多點不同的味道呀!正!.主食點了柳州螺螄粉 $48外型好討好啊,因為好似眼望有好多唔同既野食,面頭啲料擺得都略顯心機,可以影下相呃下Lik

主食點了柳州螺螄粉 $48
外型好討好啊,因為好似眼望有好多唔同既野食,面頭啲料擺得都略顯心機,可以影下相呃下Like!間舖咁大陣味,上枱又冇覺得任何味道怪異,究竟懂異味道從何來呢?
柳州螺螄粉

配料包括有「螺絲肉、脆腐竹、肉末,脆花生、酸豆角,蔥花,酸辣筍,黑木耳」!入面配料量一點也不少,款款都唔錯,很喜歡它的配料好似特殊醃製的香筍同脆腐竹口感脆脆的!

柳州螺螄粉

螺絲粉好滑好好食...烹調時間拿捏得啱啱好! 湯底層次豐富好香,可能酸辣一直都好喜歡, 呢碗嘢我食下食下就同朋友食曬了,真係幾惹味!
出奇地好吃!加上各種配菜,份量超大份!足夠兩人吃 ,因為麵真的很多很多很多..

追加配料 豬軟骨$12
豬軟骨

椒鹽鍋巴土豆$26
土豆,一心以為係一塊塊一片片既椒鹽薯仔又或者是一條條幼身的土豆絲,點知係薯條,雖然都覺得好好食好惹味,炸得通透又夠熱辣辣,調味仲非常惹味,椒鹽十足,但完全跟土豆好有出入,哈哈。
椒鹽鍋巴土豆

三味爽脆魚皮 $48
開胃嘅前菜,出面已經唔多涼拌魚皮食了,( 酸辣、香辣、泡椒)
三味爽脆魚皮

晶瑩半透的魚皮,整體爽口惹味,爽的滑的脆的夠嚼勁的,少麻少辣吊吊癮。仲可以做得出有三味,個人最喜歡的是泡椒,較為特別。
三味爽脆魚皮

麻辣手撕雞 $38
雞肉撕成肉絲,再拌入香濃的醬汁,手撕雞啖啖肉好入味,麻辣醬汁配上嫩滑雞肉非常惹味! 簡簡單單完成的一道小菜, 鹹辣鮮香都包了!

蛋餃 $18
用蛋皮包制而成的一種美食,餃皮以新鮮雞蛋製成,真材實料,口感細緻,蛋香十足;肉餡則採用新鮮豬肉,風味鮮美,營養豐富,相信小朋友也很愛的料理。有5隻,都幾抵食。

蛋餃

煎出顏色均勻完整不破的,味道唔錯啊,好推介呢!

蛋餃

【無麵不歡】24小時通宵營業!真係咩時間都食到!
我對麵食既喜愛度好高,呢間對我黎講都合格有餘了, 價錢非常平民化又抵食,全部大份又飽肚,款式又特別! 老闆特意到廣西學師!所以特色麵條來說應該算係好正宗!呢種風味暫時好難係第二度食到!唔好比門口陣味搞到抗拒了,只要踏誰這門口你就會想不到這巷子竟然有令人驚喜的麵食了。俾次機會試下咁特別既【中華私房粉麵】啦!
Type of Meal
Dinner