2009-08-14 32 views
同齋妹會合了, 睇完野, 本來打算食咖喱, 但二人是日都對辣野冇興趣. 便去海防道找那兩家齋鋪. 喬妃齋我食得多, 準備下次帶同世伯伯母來食. 而波羅密, 開係佢隔離, 相信搶左喬妃齋不少生意.我們得兩個人, 叫一碟個飯加個小點已經很足夠. 齋妹心怕唔夠食, 但問過侍應姐仔意見, 果然同我預算一樣. 佢話一個飯夠哂兩個人食, 不要叫太多浪費了食物.於是, 我們叫了一個鮮茄焗牛柳飯, 再追加一客灌湯餃. 本來預計焗飯需時, 但可能是素食的關係, 好多食材已經係半熟, 要焗, 焗熱了需要幾耐呢. 當然比起焗真正的肉類食品用既時間少.茄味好香, 而且帶有好重的"美極"味. 素牛柳亦好好咬口. 而飯, 是炒底飯. 整體上質素不差. 素灌湯餃, 用了木耳, 冬菇粒, 同一些菜絲. 湯帶有鮮味. 素翅夠爽夠彈牙. 傳統齋鋪之中, 佢算係做得不錯.香港素食店不多, 做得好食的也不多, 離開前, 店方部長給了我一張Voucher, 原來九月份, 銅鑼灣分店開張.

$65 (Dinner)