食日式料理我中意叫三樣嘢:海膽,玉子燒,燒大蔥。海膽唔腥唔苦,證明d來貨好新鮮,老細肯花心機;玉子燒係基本功,煮得好既都係踏實學過日料既師傅;大蔥如果辣口,一係來貨唔靚,一係燒得唔透。但依間野驚豔到我既係佢既多士鵝肝。唔係用薄脆多士,依隻多士厚身軟熟,質地夠濕潤唔會有唔新鮮既感覺,鵝肝夠稔夠香,唔會過肥油膩,兩者加埋非常完美,一件食完處於滿足同唔夠喉之間,依個時候停低就係最好既份量。我平時最中意既熟北寄貝刺身今次相較最失色,未食過活既(好少地方有),今次唔記得叫要留待下次。三文魚籽好夠份量,一啖落去食唔到飯味;海膽壽司應該用咗兩款海膽(唔識分邊兩種),海膽夠新鮮,但始終食到小小腥味,好淡無停留太耐;金目鯛名不虛傳,鮮甜肥口,先食金目鯛再食鰈魚邊,因為鰈魚邊既脂肪更濃厚更多,擺後d食先唔會蓋過金目鯛隻味。十分出色明太子玉子燒。侍應有事先提醒明太子偏鹹,但我覺得唔會,日式玉子燒無咁層次分明,偏甜口,夾一夾佢見唔到中間有未熟既蛋漿,食落好嫩口,對於唔中意食甜既我一大啖落去夾住明太子一齊食,完美無瑕。而且好夠份量。煤氣味海膽松葉蟹炒飯(笑)。成日有人笑黑松露係煤氣味,但我好中意陣香味,個飯好夠
鵝肝多士

單點壽司

明太子玉子燒

煤氣味海膽松葉蟹炒飯(笑)。成日有人笑黑松露係煤氣味,但我好中意陣香味,個飯好夠料,好俾面,食到最後已經飽飽地,但我都食咗3細碗,最欣賞d蒜片炸得啱啱好,細節決定勝敗。
海膽松葉蟹鰻魚炒飯

但都有唔好既地方,燒牛舌食到筋;燒大蔥最外層燒得太乾攝牙,而且食到條蔥偏老;用加拿大牡丹蝦,唔係話加拿大牡丹蝦唔好,但既然做得居酒屋,點解唔試下提供日本牡丹蝦,就算貴d我諗都有人肯俾,畢竟加拿大常有而北海道不常有。

燒大蔥

燒牛舌

最後要讚下d冷氣通風,我地想等齊嘢先食,先上既壽司同鵝肝無因為擺咗一陣就凍冰冰,食到冷氣feel,又唔會焗,正。

2020-06-29
$350 (Dinner)
鵝肝多士
單點壽司