2011-01-16 359 views
當晚係我女友公司的週年晚宴, 地點係我只曾於電視飲食節目推介的北京名菜館---{麈嗚春}.真係間國際飯店啊, 我從大厦門口沿樓梯步行至店内時, 都同多位西人, 日本及韓國人擦身而過.我們一枱十四人享用下列美食 :大什锦冷盤 ($180)作為大餐豆盤, 賣相吸引, 一片片尺寸均衡的凍牛展,诲浙等排列於碟內, 特別在其中一款配菜軟酸, 有兩位年青人食到面型扭曲, 似攪笑多D.大蜜汁金華腿 ($220)將金華火腿藏於附送的麵包裏, 甜甜的蜜汁再流入口.大賽螃蟹 ($160)吾同一般菜館, 冇一隻生雞蛋打於菜中央, 有的是香滑嘅蟹肉, 混入酸酣, 更能带出賽螃蟹鲜味, 不過油份多, 宜配白飯或麵包.大京燒羊肉 ($140) 燒羊肉都係名京菜, 能做到肥中帶廋,香料蓋過羊騷味吾簡單, 同桌不嗜羊的朋友亦有一試, 而我更品嚐左三件.大砂窩雲吞雞 ($380)女朋的老板都係反鯊人仕, 所以放棄食名菜雞煲翅, 雲吞雞大銅窩內淡黄色雞湯, 份量十足, 入口有奶滑的感覺, 而鲜味雲吞一囗一只被消滅, 餘下整隻雞被剪開, 可惜我無食到.烤北京填鴨一只 ($280)快刀手帥傅用一分鐘便片完

大什锦冷盤 ($180)
, 似攪笑多D.

大蜜汁金華腿 ($220)
將金華火腿藏於附送的麵包裏, 甜甜的蜜汁再流入口.

大賽螃蟹 ($160)
, 宜配白飯或麵包.

大京燒羊肉 ($140)

大砂窩雲吞雞 ($380)
女朋的老板都係反鯊人仕

烤北京填鴨一只 ($280)

快刀手帥傅用一分鐘便片完成隻鴨
, 每片鴨皮尺吋彷似[複製][貼上]的一模一樣
, 配上薄餅及蔥便吾覺油膩, 果然係每位客人首選名菜.

小糟蒸鴨肝 ($80)

外啡內微紅色的鴨肝原來可以敢易溶入口中, 鸭肝蒸後好滑, 但微紅部份又吾覺得活生生, 女友還將鴨肝放入叉子燒餅, 凸顯其個人風格

大上湯火腿炆津白 ($140)

中炒肉未榨菜 ($105) 拼叉孑燒餅 ($48)

呢個菜當晚朋友們對個燒餅讚好, 有種酥皮feel, 一層接一層, 芝麻更散發香味, 朋友話香脆係因燒餅用碳爐燒

大高力豆沙XX ($84)
呢個菜就唔得啦, 吾係味道, 而係服務, 因為點菜時講明要豆沙香蕉雙拼, 查看電腦單亦正確, 但上菜全係高力豆沙
, 為免破壞公司晚宴氣氛, 起初和平理論最後亦接受.

山東大包 (10×$15=$150)
吃到尾段, 大家都飽飽地, 一位經理問我地食炒飯定大包, 我多囗反問邊樣好食, 經理妙答”飯日日都有得食”, 向我地推介一人一個大飽,幸好只叫十個, 因為大過權頭的大包, 眼見都有D飽, 兩人共享一個更適合, 個飽好軟綿綿又好熱, 中央藏有豬肉絲及菜絲, 而我就食成個包, 另一個外帶.

青島啤2枝 ($64)
冇靚啤妹情況下, 三十二蚊枝青島實屬高級
, 但由西裝骨骨經理單手開酒蓋, 另一隻手拿三個洒杯作平均分配, 已值回酒價.

當晚一位朋友曾多年光顧讚鹿鳴春, 我問食物質數係咪下降中, 尤其片皮鴨, 朋友答”吾係呀, 重keep到.”

特此嗚謝我女友上司能准許其下屬結伴出席
, 當然更感謝女友於各路英雄中還連續四年選我參與公司的週年晚宴
, 真感恩啊 !

什锦冷盤
蜜汁金華腿
京燒羊肉
糟蒸鴨肝
炒肉拼叉孑燒餅
山東大包
2011-01-14
$169 (Dinner)
Celebration
Anniversary