2023-08-03 462 views
趁住今日放假特登約朋友去尖沙咀行街,順便食我最鍾意食嘅富豪酒家, 餐廳喺彌敦道132號 Mira Place 食四方。連續十三年奪得米芝蓮,食物一向有保證。今日點咗個阿翁午市美食套餐,點心拼盤晶瑩海蝦餃,蟹黃燒賣仔,蜂巢荔芋角。蝦餃做到皮薄餡靚,咬一口嘅時候你會首先感覺到一股熱湯鮮甜嘅湯汁,入口蝦肉爽口彈牙,味道極之鮮甜。 燒賣皮薄到可以透出入面嘅餡料,加上味道鮮甜嘅蟹王, 口感同味道層次都好正。芋角炸到外面呈蜂巢形狀,食落去口感酥脆,內層軟滑,真係即叫即做,又新鮮又好味。富豪靚湯, 菜乾豬肺湯,味道香濃,入口好清甜。豬肺湯好有益,無論對皮膚同氣管都好好。迷你遙柱鮮蝦荷葉飯,啲飯吸曬啲荷葉味好香,加上瑤柱同大蝦嘅鮮甜味,飯吸收曬所有精華真係色香味俱全。關東遼參鵝掌,賣相真係勁吸引,鵝掌多肉冧滑入口即溶,遼參爽中帶脆,非常飽滿。咁名貴嘅食材,值回票價!📍尖沙咀彌敦道132號Mira Place食四方4樓402號舖

• 荷葉飯