2017-11-19
又來到周日,上星期同兩隻小鬼去咗登高,然後食放題,今個星期,天氣雖然唔算好好,天陰陰,不過亦無損我和家人外出舒展一下筋骨嘅雅興。行完山後,兒子提議一家人去飲茶。都好,反正已經很久沒和這小伙子坐埋一齊食點心。以前住灣仔嘅時候,經常會去杜老誌道群策大廈覓食,而今次我地就揀咗位於三樓、以即燒乳豬作招徠嘅「勝記酒家」。店內地方不大,一眼望曬,用餐區以圓檯為主,而且椅桌擺放得有點密麻,帶街坊飯店 feel,不過環境唔錯,光猛潔淨,配上一室簡約裝潢,整體感覺亦蠻不俗。先開壺老公至愛的鐵觀音,然後再慢慢剔點心。細看價目表,小點:$17.8、中點:$22.8、大點:$26.8、特點:$31.8、精點:$36.8,而茗茶就每位 $6。點心分為四大類,有蒸點、煲仔飯/腸粉、煎炸點和精美甜點,另外亦有風味小食、即叫即燒乳豬、各式燒味、廚皇粉麵及多款可供兩位至五位享用嘅午市套餐,選擇不少,豐儉由人。由於知道店子最出名就係乳豬,所以決定先來一客懷舊醬烤豬例牌 ($150)。碟乳豬分量不多,只得 7 件,上桌時會跟一籠餅皮和醬料。先挾起一片乳豬試試,皮薄而鬆脆,入口充滿油香,而且師傅在上檯前已事先片去黏著乳豬皮的
由於知道店子最出名就係乳豬,所以決定先來一客懷舊醬烤豬例牌 ($150)。碟乳豬分量不多,只得 7 件,上桌時會跟一籠餅皮和醬料。先挾起一片乳豬試試,皮薄而鬆脆,入口充滿油香,而且師傅在上檯前已事先片去黏著乳豬皮的肥膏,所以食落完全不覺油膩,以薄餅夾著吃,好食到停唔到口。至於下面的乳豬肉,質地亦夠曬嫩滑,的確名不虛傳,不愧為鎮店之寶。
鮑汁扣雞腳 ($48),鳳爪用的是鮮雞腳,骨膠十足,食落好黏口,煮得非常入味,配上香濃的鮑汁,啖啖鮮美。
椒鹽豆腐粒 ($32),豆腐呈小粒狀,炸得色澤金黃,外層脆卜卜,毫不油膩,內裡細滑香軟,伴上惹味的椒鹽和蒜粒,味道鹹鹹地,非常可口。
勝記蝦餃皇 ($31.8),蝦餃皮包得唔算好靚仔,外皮亦稱上透薄,不過原來食落味道都唔錯,咬下煙韌彈牙,而餡料入面嘅蝦肉亦爽口有鮮味,夠曬大粒,落足料。
沙律明蝦角 ($31.8),蝦角大大隻,炸得幾香脆,外層唔會泛曬油光,入面除咗蝦肉外,還有不少菜粒同芫荽,所以食落頗爽口。
近年上茶樓,有一道點心逐漸消失,就係這味蜂巢荔芋角 ($22.8),所以見到呢度有,立即點來試試。挾起芋角細看,外皮果然蓬鬆得像蜂巢,入口鬆化香脆,乾身不油,入面的芋蓉幼滑粉香,唔錯。
欖菜肉鬆四季豆炒飯 ($98),飯粒炒得挺乾身,能做到粒粒分明的效果,而飯入面就加咗欖菜、肉碎及四季豆,入口帶淡淡欖菜的鹹香,不過如果欖菜可以再下得重手一點,應該會更加惹味。
壓尾 甜品揀咗滋補薑汁糕 ($26.8),薑汁糕一客有四件,造型層層疊疊,入口辛香味突出但又不過火,入口微辣與甜香一併襲來,好 Warm。上菜速度和味道都唔錯,而且結賬每人也只是百餘元,既好味又抵食。