2021-06-02
🌞最近太熱, 放假都唔太想去室外地方, 就去咗尖沙咀搵到呢間Shine嘆下Afternoon tea😎~Tea set, 份量都幾多, 仲包埋野飲, 最近仲做緊85折優惠, 真係幾抵食!😍餐廳環境幾闊落, 坐得好舒服, 連埋3層架嘅Afternoon tea, 打卡一流!👍🏻👍🏻Tea set 係以鹹點為主, 岩晒唔中意食太甜嘅我!🔸 最底層: 日本魔鬼蛋配黑松露三文魚籽, 巴馬火腿配哈蜜瓜, 煙三文魚米餅, 香煎鵝肝多士, 法式鹹批 全部都好滿意, "日本魔鬼蛋配黑松露三文魚籽" 味道好夾, 三文魚籽係口中爆開味道好正,哈蜜瓜中和咗巴馬火腿嘅咸香, 而鵝肝煎到岩岩好, 配埋香脆嘅多士,食落都唔會膩🔹 中層: 明太子蟹肉牛角包, 手工鬆餅 鬆餅中規中距, 有Rose jam同牛油可以塗抹來食,明太子蟹肉牛角包就幾有驚喜, 牛角包外脆內軟, 夾埋鮮甜嘅蟹肉同明太子食好夾!🔸 頂層: 屬甜品區, 有醉人提拉米蘇, 心軟布朗尼, 經典馬卡龍, 秘蜜 我鍾意就係"秘蜜", 當日係泰式奶茶味手工巴斯克芝士蛋糕🍰, 質地好creamy, 泰茶味好出得黎又唔會甜同膩, 連男朋友唔好甜食都讚!Tira
Tea set 係以鹹點為主, 岩晒唔中意食太甜嘅我!
🔸 最底層: 日本魔鬼蛋配黑松露三文魚籽, 巴馬火腿配哈蜜瓜, 煙三文魚米餅, 香煎鵝肝多士, 法式鹹批 [8.5/10]
哈蜜瓜中和咗巴馬火腿嘅咸香,
而鵝肝煎到岩岩好, 配埋香脆嘅多士,食落都唔會膩
🔹 中層: 明太子蟹肉牛角包, 手工鬆餅 [7/10]
鬆餅中規中距, 有Rose jam同牛油可以塗抹來食,
🔸 頂層: 屬甜品區, 有醉人提拉米蘇, 心軟布朗尼, 經典馬卡龍, 秘蜜 [7.5/10]
Tiramisu都好有驚喜, 酒香同咖啡味好出, 入口軟滑~
🔹 Mocktail: Full of Passion
係Passion fruit syrup, mint, orange juice 同soda調配而成, 熱情果味好出, 後勁有淡淡既薄荷涼涼地, 解暑一流呀!
🔸 Mocktail: Romantic Story
係Rose, orange juice, lime juice 同soda調配而成, 開頭飲淨係飲到橙汁味, 建議大家攪拌同放耐少少, 玫瑰味就會出D~
———
✨Afternoon Tea set ($428/ 2位, 另外做緊85折優惠, 可以先向餐廳查詢)✨