2015-09-28
lunch時間黎到元朗搵野食, 心郁郁想食嘉麗園, 仲記得之前佢個辣椒油真係回味, 但真係好耐冇去過, 已經唔記得左地址響邊, 開個openrice一睇先發現佢近期食評麻麻, 所以決定放棄。 於是乎我就是是但但咁行, 本身諗住香港仔魚蛋都食住先, 點知俾我行前兩步發現呢間傳麵世家, 見佢門口貼到一張二張剪報, 就入去搏一搏啦..........雖然lunch時間, 但都唔洗等位, 仲有吉位淨, 冇乜期望既情況下就聽阿姐推介叫左個牛脷麵, 望勻全場都係叫爽腩坑腩, 心諗都係俾阿姐呃我啦, 仲要等得耐過其他人, 隔離幾個遲黎先上岸, 好快有得食, 我就坐響度食冷氣食左十分鐘先見到阿姐笑騎騎咁拎住碗麵過黎..........講完廢話入正題, 牛脷林身易入口, 咬落去個質感唔似雪藏脷, 味道o岩o岩好, 唔會太咸。麵身出奇地好, 梘水味唔濃, 又爽口彈牙。湯底清清地再加幾條菜, $36蚊就真係抵過香港仔。成間野地方乾淨味道好, 唯一缺點就係冷氣大過雪房, 我等食既十分鐘轉左兩次位都係咁凍, 有一刻我覺得會俾佢凍病, 好彩都最後武士!!