2017-10-06
時日中秋夜,都係時間同女皇爸媽去食飯,呢度位於長沙灣元州邨嘅尚點,主打小海小籠包,小食,小菜,麵食,而價錢個人認為都算得上合理醉雞,每次食上海菜我都一定會點,因為中意凍食時,雞肉嘅嫩滑,淡淡嘅酒香,以上倆點餐廳都滿足到我嘅須求,如果加埋杞子橙橙紅紅賣相一定更好脆鱔,切得厚薄適中,鱔肉炸得比蝦條更脆,拌炒住秘製醬汁,甜甜咸咸,十分下飯嘩就係最新推出嘅蟹粉小籠包,單睇賣相就知用料十足,有誠意食埋落去,蟹湯滿載,咬落仲好多蟹肉,汁香丶好蟹膏比例都有咁上下,而且夠熱,感覺係必試之選糖醋魚塊---整體都好正常,值得提嘅係師傅炸魚技巧好好,外層酥脆,內裏魚肉剛熟,而且外層脆度可維持長時間,好欣賞百頁頭紅燒肉---就咁睇外形看似鵝腸,就係百頁頭,類似腐竹,食第一塊沾滿左紅燒汁真係好正,但再多食就有偏咸感覺女皇媽媽指明要食*高力豆沙*,其實我都中意食,可以話係中式dognut,但口感更綿椰汁糕拼桂花糕,甜度岩岩好,但略覺口感過實,可能魚膠比例過多
嘩就係最新推出嘅蟹粉小籠包,單睇賣相就知用料十足,有誠意