2017-02-18
呢間位於宏利金融中心入面嘅囍,舖名似係中菜館,其實係間有啲日式風格嘅火鍋放題嚟。店入面環境大而光猛,坐位算多但唔迫,仲有幾多卡位,私隱度相對起嚟較為高少少。佢哋嘅火鍋放題係入座起計限時九十分鐘,收費按肉類嘅等級區分,除特別註明之外,所有食物都任叫任食,某啲火鍋料、飲品同甜品仲可以晌自助區自取。聽講農曆新年期間佢哋推出咗啲優惠,呢次雖然已經變返正價,不過牛肉類嘅收費先$128起(未計加一),如果唔食牛嘅話仲可以揀佢哋最平嘅黑豚肉餐。近日仲可以$39一位額外多配刺身放題,好似幾吸引。晌四款牛肉等級之中,試咗任叫任食美國特選牛小排、嚴選肩胛牛肉、特選牛脷、美國黑豚肉、黃金雞同海產盛盤嗰款。湯底有幾款揀,分別係濃蝦湯、四川麻辣湯、番茄湯、木魚湯、香濃雞湯、韓風泡菜湯、壽喜燒等等,以黃金雞木瓜湯最特別,佢哋採用印尼直送鮮椰子水,黃金雞就嚟自自設農場,木瓜亦係有機貨,於是揀咗呢款試試。然後就去睇睇自助區,醬料有韓式辣醬、胡麻醬、燒肉汁、柚子醋、蔥、七味粉、炸蒜蓉、蒜蓉、辣椒等等,睇咗其他人嘅文,原來仲有有機蛋,可惜當晚無提供,無緣一試。蔬菜方面都有十多款,包括西洋菜、菜心、白菜、菠菜、油麥菜、西蘭
晌四款牛肉等級之中,試咗任叫任食美國特選牛小排、嚴選肩胛牛肉、特選牛脷、美國黑豚肉、黃金雞同海產盛盤嗰款。 湯底有幾款揀,分別係濃蝦湯、四川麻辣湯、番茄湯、木魚湯、香濃雞湯、韓風泡菜湯、壽喜燒等等,以黃金雞木瓜湯最特別,佢哋採用印尼直送鮮椰子水,黃金雞就嚟自自設農場,木瓜亦係有機貨,於是揀咗呢款試試。 然後就去睇睇自助區,醬料有韓式辣醬、胡麻醬、燒肉汁、柚子醋、蔥、七味粉、炸蒜蓉、蒜蓉、辣椒等等,睇咗其他人嘅文,原來仲有有機蛋,可惜當晚無提供,無緣一試。 蔬菜方面都有十多款,包括西洋菜、菜心、白菜、菠菜、油麥菜、西蘭花、蘿蔔、粟米、南瓜、萵荀、翠肉瓜、勝瓜、芋頭、蓮藕、冬菇、金菇、杏鮑菇、木耳等等,當中以秋葵最特別。 丸腸類就有黑椒牛筋丸、貢丸、芝士丸、魚包丸、手打魚蛋、魚片角、脆皮芝士腸、香腸、紅腸、午餐肉、豆腐、芋絲等等,麵食就係坊間少見嘅蕎麥麵、日式綠茶麵同四川擔擔麵等等。 除咗 火鍋配料外,仲有唔少可以即食嘅嘢,例如卷物、雜菜沙律、茶葉蛋同炒飯等等。 飲品就有紙包裝嘅柑桔檸檬、烏龍茶、蜂蜜綠茶等等,另有百事、七喜同罐裝啤酒等等。 甜品係自助雪糕機,旁邊仲有多款topping,淨係睇都覺得吸引。 行咗陣自助區,無幾耐 侍應就將首輪嘅任叫任食火鍋料拎到嚟。
醬料方面燒汁微鹹惹味,柚子醋酸香,但我覺得湯底本身已經夠味,唔蘸醬料都OK。 飲品飲咗烏龍茶同柑桔檸檬,兩款都可以消滯。
雪糕同樣冰感稍重,口感都算滑溜,但同乳酪分別唔大,只係奶味比較明顯一啲。
限時九十分鐘,成個過程都晌度爭取時間烚呀烚,所以都無加錢食刺身放題喇!任叫任食嘅火鍋料之中,我最欣賞黃金雞、特選牛脷、美國特選牛小排同魷魚。自助區入面最過癮嘅係可以自己斟乳酪同雪糕嚟食,都幾好玩呀!場內仲有部棉花糖機,可惜當晚無運作,如果唔係又多樣嘢食同玩喇!