2018-03-21
有朋自遠方來,不亦樂乎 ﹗打個邊爐,隊兩杯先啦 ﹗難得安神、地魂娘、比利民能夠聚首一堂,梗係要食餐好既。供應既調味料非常平實,青蔥、生蒜、炸蒜、指天椒、豉油,我都係最愛基本同簡單,生蒜炸蒜大量指天椒撈豉油夠晒美味喇。招牌肥鵝煲一隻,食家推介,鵝煲新嚐試 ﹗雞煲就食得多,鵝煲都係第一次,同事大大力推介。所有配料跟鵝完全被極大量的芫茜蔥掩蓋,十分有氣勢 ﹗略焗一兩分鐘,職員便前來攪兩野。左兜右炒,終於到盧山真面目,眼見都是不般材料,乾蔥頭、蒜頭、中芹,還有大大劈醬汁囉。要再焗,耐心等候滾起的一刻 ﹗白煙狂噴,香氣四溢直撲埋黎,開呀 ﹗汽泡卜卜響,梗係先來件鵝髀肉。醬汁甜美可口不單調,百種香料有層次,滲透每條肉絲之中。鵝肉彈滑幼嫩,鴨肉望塵莫及啦。滾上醬汁一件接一件送入虎口,美味得無話可說 ﹗鵝仔細細隻那夠我地四個大男孩食呢?真心回味無窮,無介紹錯,可以添食 ﹗蟶子,新鮮指數都合格的。洗得乾淨,肉質甜美嫩滑,無投訴。記得要打醒十二分精神烚到脫殼就要即食喇,過熟就會韌到橡膠一樣。正宗鮮鵝腸,掉落滾湯拖兩野要起喇,烚過耐就會縮到變蟲仔咯。雖然腸皮有少少鞋,不過超級鮮甜,爽脆索索聲,整條食一氣呵成
正宗鮮鵝腸,掉落滾湯拖兩野要起喇,烚過耐就會縮到變蟲仔咯。雖然腸皮有少少鞋,不過超級鮮甜,爽脆索索聲,整條食一氣呵成,鵝脂甘甜不油膩,好野黎喎。
自製四寶丸,丸我一向都麻麻,唯獨要食手打丸呢,罪過罪過。鮮蝦丸,蝦味濃濃,甜而不濁,蝦汁水潤,齒夾留香。鮮墨丸,肉多粉少,真材實料,食得到的墨魚鮮,實淨帶爽,高質。鮮牛丸,幼滑的牛肉泛著少少鮮牛味,不乏肉汁,少彈少爽,不錯。鮮魚丸,鯪魚滑所製,彈而幼滑,帶魚微腥,裡面充滿水份,好味。
本地手切肥牛,賣相也蠻吸引,有熟成的感覺,見到都得牛肉味又濃又甜呀 ﹗果然不出我所料,涮一涮鮮嫩粉紅色掉進嘴仔,先來滑溜溜的,繼而鬆軟,最後彈牙。牛肉汁不停釋放,鮮甜味霸道不手軟,有料到 ﹗就算烚到全熟才品嚐,都沒半點鞋韌,幸福啊 ﹗
手切安格斯牛頸脊,可預不可求,難得讚的安格斯,真心係第 1 次 ﹗肥美勁甜勁濃牛肉味道,美國來的牛果然重口味 ﹗非常有趙頭,越食越想食,我投降了 ﹗
中山脆骨腩,她來至中山?如何分辨啊?個人喜歡厚切的,更脆更甜更多汁,能鎖住更多魚油魚脂,當然更加好味道,不幸地現在比平時薄了一半。入口都爽爽地,但鮮甜味及魚脂就大打折扣嚕。
新鮮豬黃喉,薄薄脆幼骨。豬仔生腸花,爽得來而脆卜卜。新鮮豬腱筋,嚥韌有嚼勁。十分多奇怪部位供應,而且從來未食過,不是特別好食,不過好有趣囉,一試無妨。
鮮豬仔粉腸,我喜歡食彈滑,裡面一定要有嫩嫩絨毛。依幾條粉腸就實在有點堅硬,要給多點牙力才能解決,豬甜甜是有的,腍一點較好。
花雕薑汁醉雞子,無本地新鮮雞子,只有雪藏火雞子,都頂住先啦 ﹗花雕及薑汁味都食唔到,已經被鵝汁完全淹沒喇。火雞子質素都差不多啦,皮脆肉嫩,一咬噴水囉,係少左鮮雞子的蛋味甜味道黏嘴的感覺。
野生長裙竹笙,同係竹笙乍喎,食唔到有什麼分別,本身都是無味的。最緊要湯底夠香夠濃夠惹味,索盡湯汁滾熱辣,爽爽脆脆每口爆汁最暢快。
百花釀油條,即是蝦膠釀油條,因為我由細到大都不喜歡油炸鬼的,就算依個配搭一樣麻麻地。係尖沙咀高流灣食過蝦膠釀魚鰾,好食百倍 ﹗
炸鮮魚皮,在那裡食炸魚皮都好,我一樣要浸湯食的,因為不喜歡乾爭爭又偏咸的食物。炸魚皮配鵝汁怪怪的,依次都係乾食比較好喇。眼大睇過龍,原來有咸蛋黃炸鮮皮呀,有機會再試吧。
自製魚腐併自製蝦子蝦腐,兩者真係有點咸,金黃嚥韌咸咸的外皮,包著滑溜水潤的豆腐,其實幾好食的,只係咸左少少。
完全無食刺生呀,太飽了 ﹗唯有擇日再來。必食鵝腸 ﹗必食手打丸 ﹗必食手切肥牛 ﹗必食脆鯇腩 ﹗必食安格斯牛頸脊 ﹗樣樣都必食 ?真係非常十分之好很好味麻 ﹗