2016-05-15
每年嘅四月,同呢幾位朋友一齊食飯慶祝生日已經係指定活動。因為我係三月尾而其中一位朋友係四月中生日,今年我哋幾個就揀咗食英式下午茶,講笑咁話扮一日貴婦,哈哈。 睇咗openrice 食評覺得呢間幾抵食,又有海景,所以打電話去問咗最新價錢就決定咗試呢間。本來想book定位嘅,但職員話只可以walk in ,我哋當日就3點左右去到,餐廳位於酒店大堂,去到咁啱仲有一張四人枱,唔使等位。 坐低就叫咗兩set英式下午茶。總共有十樣嘢食+一杯飲品。 職員話製作需時 大概要等25分鐘,我哋就嗌住飲品先。點咗餐牌上推介既茉莉花茶同菊花茶各一。 茉莉花茶 茉莉花好清香,茶味較濃,飲完齒頰留香。 菊花茶 菊花清香而茶味偏淡。一邊飲下茶一邊同朋友傾計 睇下餐廳周圍環境:下午茶時間雖然餐廳都坐滿人,不過感覺仍然好寧靜寫意,望住海景好舒服啊!傾下傾下食物好快就離到啦 望落好精緻啊~ 上層有: 提子鬆餅 - 香、鬆軟。點士多啤梨醬食唔錯。 (鹹點)中層有(左至右): - 煙三文魚及水牛芝士包: 煙三文魚味道適中唔會過鹹,下面塊麵包就比較煙韌,需要少少牙力先咬得開,哈哈。- 香芒鮮蝦撻: 撻皮
點咗餐牌上推介既茉莉花茶同菊花茶各一。
茉莉花茶 茉莉花好清香,茶味較濃,飲完齒頰留香。
菊花茶 菊花清香而茶味偏淡。
傾下傾下食物好快就離到啦 望落好精緻啊~
- 香芒鮮蝦撻: 撻皮夠脆,整體味道好唔錯,芒果同入面嘅蝦+醬料口感好夾。
- 風乾火腿配麵包條: 朋友話呢個都唔錯,麵包條係脆脆嘅。
- 鴨肝慕絲配甜包: 未食過鴨肝,本來以為會好腥,但係食落都無腥味,幾滑,味道就似食緊午餐肉咁,哈哈!
- 吞拿魚三文治: 普通。
- 紅桑子朱古力脆脆撻: 朱古力撻又脆又好濃朱古力味,配上酸酸甜甜嘅紅桑子口感一絕。
- 迷你芒果拿破崙:雖然叫"迷你"但餡料一D都唔迷你啊! 裡面好多芒果,好鬆脆,好味!
- 法式杏仁餅:一向對馬卡龍都興趣不大,因為覺得實在太甜啦。但係呢兩粒又有驚喜窩!檸檬味(黃色)口感清新,食落淡淡嘅檸檬味慢慢散開,甜度剛剛好。而朱古力味嘅就相對檸檬味甜少少,但係絕不至於係平時嘅過甜,朱古力味亦唔會濃到蓋過杏仁味,感覺幾好。
- 三色朱古力慕絲:好濃但食完唔會覺得"漏"。
開心果黃梅蛋糕
好特別嘅配搭。蛋糕好鬆軟有好香嘅開心果味,而我就嘛嘛地黃梅嘅味道,覺得太濃味啦,所以只試左少少。
題外話:當時甜品櫃已經賣曬呢隻蛋糕架啦,只有個名牌,職員好好幫我地打電話落餅房問下仲有無,最後確認仲有就專登送上離。
賣相相當特別 好吸引! 玫瑰茶其實就係個粒圓形透明嘅啫喱,只有好淡嘅玫瑰味,反而草莓蛋糕就更加出色,好香濃。
離開前都不忘係長長既樓梯拍照留念。