Restaurant: Corner Cafe
Info:

2022-12-10 1461 views
因為staycation 有dining credit !唔想喺食晚餐前食咁多嘢,就落咗去呢一間Cafe度休閒地食住蛋糕朱古力!佢有個蛋糕set $90,就包一杯嘢飲及一件蛋糕, $42至$55,飲品就反而仲貴啲!所以叫佢嗰個cake set 係抵嘅,而且我見入面都唔係好多人喺入面用膳,枱與枱之間嘅空間感都好足夠,對住個落地大玻璃,望住出面嘅海景,睇住附近嘅人行過做運動或是散步,慢活地見證日落,那是另有一番寫意!坐在附近的兩三台食客,都在對任notebook似係工作較多!而我地幾個久未見面既朋友,彷彿有吹不完的水,說不完嘅話題!嗌咗個公司三文治, 10分欣賞佢嘅薯條10分香脆,無論無啱啱炸起熱食嘅時候,還是我哋講咗好耐之後先再進食,都還是脆脆的!不過呢個就無得跟飲品,食物同飲品要散叫!Cake set $90,包一件蛋糕及飲品芒果班蘭蛋糕(單件要$55),呢一個真係好好食😋,班蘭蛋糕好鬆軟,而且啲芒果好甜好熟,真係好夾。所以我完左staycation 臨走見仲有d inking credit ,我同我個fd 就都分別要了一件帶回家吃!另一件蛋糕唔記得咗叫咩名($55單件)呢個都好好

Cake set $90,包一件蛋糕及飲品

另一件蛋糕唔記得咗叫咩名($55單件)
呢個都好好味,不過就冇芒果班蘭蛋糕咁令人咁Impressive

值得一提嘅係我嗌咗佢杯朱古力,朱古力就冇得跟cake set,不過呢個朱古力真係好值得飲,暫時係我喺佢飲過覺得都幾值得飲嘅朱古力都好香濃!

1K
2022-11-21 1228 views
最近收到一張海逸國際酒店集團的一百元現金劵,剛巧星期六只是上半日班,便放工後來此放鬆。位置:黃埔站 D2 出口,向海邊方向步行約五分鐘,就會看到九龍海逸君綽酒店。環境:就如咖啡店名,在酒店的一個角落,但坐擁落地玻璃窗,可看到黃埔海濱長廊和海景,只是可惜當日天陰,否則一定更美。提供矮梳發和枱,不方便進食,亦有普通枱櫈和插座,可以在此工作用電腦,整體明亮寬敞。服務:自行到櫃台點餐,職員會送到。午市:提供午市套餐和九十元蛋糕咖啡套餐,因為想吃蛋糕,所以只買了一個蛋糕套餐和牛角包。🥐牛角包 $25翻熱後微暖,大份而鬆脆,就算沒有任何餡,口感和味道都不錯,有水準👍🏻。🍴斑蘭🥭芒果忌廉蛋糕🍰+ Latte☕️ $90這款是網上推介,的確是不錯👍🏻。🍰蛋糕雖是切餅,但算大份,重點是🥭果肉多🤩,味道香甜又不會酸,保留到果汁,忌廉、芒果肉與班蘭海綿蛋糕相間了幾層,層次分明,顏色鮮豔奪目,賣相一流🥰,入口幼滑香軟的鮮忌廉再夾了班蘭的清香,是味蕾的享受😍。☕️而咖啡都大杯,配一塊小曲奇🍪,很濃郁!

服務:自行到櫃台點餐,職員會送到。

🥐牛角包 $25

🍴斑蘭🥭芒果忌廉蛋糕🍰+ Latte☕️ $90
這款是網上推介,的確是不錯👍🏻。🍰蛋糕雖是切餅,但算大份,
☕️而咖啡都大杯,配一塊小曲奇🍪,很濃郁!
2022-11-12
$20 (Lunch)
Dining Offer
Voucher
  • 芒果班蘭蛋糕
2022-09-13 800 views
-{Harbour Grand酒店蛋糕🎂}今次揀左harbour grand嘅signature蛋糕試😛🤤斑蘭芒果忌廉蛋糕🤤 ($312.8)蛋糕睇落平庸 但好有內涵🥳斑蘭味飄出黎蛋糕體好軟熟😍仲有好多芒果蓋面😆好簡單不過好好味🥰👖褲評: 8.5/10上次買咁啱有85折 鐘意斑蘭味嘅一定要試下🤩 性價比: 9/10服務: Nil環境: Nil🚩 咖啡閣 🚩地址: 紅磡德豐街20號九龍海逸君綽酒店地下 #fuudjai #fuudjai蛋糕 #fuudjai紅磡 #fuudjai黃埔 #fuudjai甜品 #fuudjai小食
{Harbour Grand酒店蛋糕🎂}

🤤斑蘭芒果忌廉蛋糕🤤 ($312.8)

👖褲評: 8.5/10

地址: 紅磡德豐街20號九龍海逸君綽酒店地下

斑蘭芒果忌廉蛋糕
斑蘭芒果忌廉蛋糕
2021-08-27 2288 views
staycation 第二朝,Book 了吃Lunch,還有d 時間又口痕,去地下cafe 買了曲奇餅(有3款口味),Scone 和朋友share曲奇餅$10塊而且係脆身的!朱古力碎也多不錯Scone size 比一般大,附有jam, cream 質地好乾,好粉...我們點的都屬不過不失,不推介另外,見有其他客人食pizza!外觀非常吸引,有機再試試吧
staycation 第二朝,Book 了吃Lunch,
還有d 時間又口痕,去地下cafe 買了
曲奇餅(有3款口味),Scone 和朋友share

曲奇餅$10塊
而且係脆身的!朱古力碎也多
不錯

Scone size 比一般大,
附有jam, cream
質地好乾,好粉...

我們點的都屬不過不失,不推介

另外,見有其他客人食pizza!
外觀非常吸引,有機再試試吧
酒店海景下午茶,可惜啲甜點唔係我杯茶🙈——話說早兩個月食咗個復活節Tea Set,而家先post😚.復活節下午茶套餐 ($515/2位)平時非節日限定個set叫磯煮鮑魚下午茶套餐,有啲嘢食同我食呢個set一樣,價錢仲平啲添。係KKday book的,完整menu可以去KKday睇🤣見佢有鹹點又有甜點,幾豐富咁,就試試佢!.鹹點唔錯,免治雞肉串同冬菇串都好食!免治雞肉會食到一粒粒雞軟骨😋鵝肝醬包幾香,味道濃郁。其他正常。🈯️推介指數: 🐥🐥🐥🐣(3.5/5).甜點反而有啲失望😣所有復活節主題嘅食物,例如朱古力復活蛋、復活節杯子蛋糕、朱古力復活節甜甜圈,都係好睇多過好食😟cupcake算比較好啲,不過啲cream真係甜到爆炸…日本先忌廉蛋糕就正正常常,crème brûlée又係甜到漏🤨不過幾滑。Macaroon就我不嬲都唔鍾意食😂🈯️推介指數: 🐥🐥(2/5).‼️終極之評分‼️✍🏻味道: 2.75/5✍🏻抵食: 3.8/5✍🏻環境/服務: 4.8/5 (景觀開揚,海景)——📍咖啡閣 (紅磡)紅磡德豐街20號九龍海逸君綽酒店地下.

酒店海景下午茶,可惜啲甜點唔係我杯茶🙈
——
話說早兩個月食咗個復活節Tea Set,而家先post😚
復活節下午茶套餐 ($515/2位)
🈯️推介指數: 🐥🐥🐥🐣(3.5/5)
🈯️推介指數: 🐥🐥(2/5)
‼️終極之評分‼️
✍🏻味道: 2.75/5
✍🏻抵食: 3.8/5
✍🏻環境/服務: 4.8/5 (景觀開揚,海景)
——
📍咖啡閣 (紅磡)
紅磡德豐街20號九龍海逸君綽酒店地下
2021-06-29 1217 views
我們在等..於是便走進了這家咖啡閣客人很多我們一直走進去才看到一張空桌就坐下來了親愛的不忘照顧好在下也點了2杯果汁不過因為冰冰的在下只飲了大概一半其他的交給親愛的處理掉反正我們就只是在等啊而坐在這裡的客人枱上所點的都是英式糕點下午茶大概也就因為現在是下午茶時間?而在下對甜食沒大興趣也是才剛吃過午餐就沒去考慮了..蛋糕精緻 或許還有一些餅乾放在雪櫃裡的蛋糕西餅十餘款款款不同口味和造型環境一面對海用了淡藍的玻璃讓戶外海色更為碧藍如黛環境..其實在下真的好喜歡到現在在尖沙咀區的遊歷中這裡算是讓在下最舒適的了
我們在等..
在下只飲了大概一半
其他的交給親愛的處理掉
反正我們就只是在等啊
而坐在這裡的客人枱上所點的都是英式糕點下午茶
大概也就因為現在是下午茶時間?
而在下對甜食沒大興趣
也是才剛吃過午餐
就沒去考慮了..
蛋糕精緻 或許還有一些餅乾
2021-06-29
Type of Meal
Tea
2021-06-25 993 views
磯煮鮑魚下午茶套餐 ($482)-🌟14:00 開始 提供時間對比其他地方早鹹點比甜點好食甜點味道正常 但都係好普通嘅材料opera cake 紅桑子歌劇院蛋糕最好食🍫熟食就幾好 特別在有串燒仲要有Movenpick雪糕而熱茶可以refill 可以慢慢望住全海景嘆☺️-但入去既時候只有一位waitress做嘢食物等得太耐 無咩人都差唔多30分鐘以上先到🧐環境其實係好細嘅Cafe style 同kkday圖中想像中有出入🥸夏天黎講 冷氣唔多夠不過食個景 坐得舒服 適合傾偈行過附近都可以當買個地方靜靜望海傾下偈👌🏽--📍九龍海逸君綽酒店 Harbour Grand Kowloon九龍紅磡德豐街20號九龍海逸君綽酒店地下大堂
磯煮鮑魚下午茶套餐 ($482)
🌟14:00 開始 提供時間對比其他地方早
行過附近都可以當買個地方靜靜望海傾下偈👌🏽
九龍紅磡德豐街20號九龍海逸君綽酒店地下大堂
2021-06-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$250 (Tea)
2021-05-18 1152 views
Staycation 下突然發現這cafe, 400 多元的afternoon tea set (for2)竟包括飽魚同movenpick 雪,加了錢upgrade 的cappuccino 也很香,最後是有位後生美女侍應服務態度非常好,還主動替我們拍照呢.整體性價比高👍🏻
2021-05-08 984 views
去過大概6間唔同嘅五星酒店同其他網紅餐廳試過唔同既港女high tea,暫時最滿意係依間!個人認為CP值高,兩人high tea $500有找,而且每樣都非常好食:佢嘅熱食有磯燒鮑魚、雞軟骨、冬菇同腸仔。每樣都好野味好易入口!冷食方面芒果斑斕蛋糕簡直一流,味道濃郁,口感極佳。另外仲有隔離嘅紅莓朱古力蛋糕都非常好食,配搭好好,每一樣野都好好食,鬆餅唔會話大大嚿,少少哋配草莓醬都好易入口。餐飲方面我叫咗茉莉花茶, refill左幾次都仲有味,可以慢慢嘆茶,仲有海景位,員工服務好好,非常滿意嘅體驗。強烈推介俾大家!
2021-05-07
$241 (Tea)
Celebration
Birthday
2020-12-06 1640 views
囡囡生日話要食朱古力旦糕 疫情關係小D出街,於是上網去黃埔海逸嘅corner cafe訂左個'芒果朱古力脆脆旦糕試下,原本以為芒果和朱古力唔夾,估唔到超好味!朱古力味濃,芒果大大件,又唔會太甜,最驚喜係蛋糕邊嗰啲朱古力脆米,小朋友和大人都爭住搣嗰啲脆米食,全個蛋糕一粒都冇剩。一定要再食多次😋
  • 蛋糕
2019-08-15 3210 views
中午唔想食飯,就想食甜品。打包咗幾件甜品翻屋企食,芒果拿破崙一件48蚊,覺得有少少唔抵,因為唔夠好食。好普通,都冇出邊個嘚cafe嘅好味,好普通,芒果雖然有好多,但係我好唔中意上個哋甜甜哋嘅醬,我覺得怪怪哋。比利時朱古力意大利芝士餅好食好多,朱古力味好重,cheese cake嘅質感好好,好濕,下面嘅餅層都做得幾好。呢個好味。
下雨天,悠閒到九龍海逸酒店的corner cafe 食蛋糕飲杯咖啡,咖啡用了意大利品牌的illy ,中深烘焙的咖啡豆,香惹的nutty 味,我點了一杯大size coffee ($78)不用放牛奶都覺得超正,現在已經停賣切件裝的芒果拿破崙,真是有點可惜,店員介紹了我試下熱賣的芒果班蘭蛋糕($55),果然不負眾望,芒果肉非常香甜又晤酸,保留到芒果的肉汁,忌廉、芒果肉與班蘭海綿蛋糕相間了幾層,賣相層次分明鮮豔,相當吸引,每口幼滑香軟的鮮忌廉再夾了班蘭的清香,芒果肉在口腔內爆出芒果的鮮香,真是倍感滋味在心頭🤗🥰
芒果班蘭蛋糕

illy coffee

2019-06-28
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$140 (Lunch)
芒果班蘭蛋糕
illy coffee
2018-01-30 2945 views
由於酒店進行裝修,所以 Corner Cafe暫時搬了了去 “水雲間”! 由於位置不作以往般有利,所以就算OT後,仍然可以挑選到喜愛的蛋糕!簡單的芒果蛋白卷,也十分好味!Carrot 🍰由做型到口感也十分特別!White chocolate mud 🍰 我覺得最好味😋
簡單的芒果蛋白卷,也十分好味!
Carrot 🍰由做型到口感也十分特別!

White chocolate mud 🍰 我覺得最好味😋
Mango  E  W  Roll
white chocolate mud cake
Carrot  cake
2017-11-03 2636 views
芒果拿破崙一直是李生旗下各間酒店的經典皇牌,自從品嚐過Harbour Plaza Metropolis buffet 內的甜品後,自此對芒果拿破崙念念不忘,而這次難得需要負責買蛋糕慶祝,在Harbour Grand Hotels附近的我,當然不會錯過這次機會! 兩磅裝芒果拿破崙足夠十六人一同分享,蛋糕上層鋪滿十片新鮮芒果肉,芒果既甜且多汁,每一層的酥皮都很鬆化,而且充滿牛油香,而中間的吉士醬亦好細滑綿密但不會過甜,層次非常豐富。Corner Cafe還有其他食品供應,例如精緻吸引的切餅(cheese cake、cream cake、mousse cake)、cup cake、tart、muffins、Doughnuts、macaroon、丹麥酥、三文治、曲奇、各款朱古力等等,而我始終鍾情於皇牌 - 芒果拿破崙,其他甜品唯有留待下次再品嚐。
芒果拿破崙

Corner Cafe還有其他食品供應,例如精緻吸引的切餅
2017-10-31
TakeAway
$480 (Tea)
Dining Offer
Credit Card Offers
芒果拿破崙
2017-02-18 3505 views
轉了新公司,由五天變了五天半工作週。星期六放工後總是會找一家靚餐廳hea 下,放鬆下,犒賞自己過去一星期的辛勞。君綽海逸是最近公司的酒店,即興衝入去揮霍一次也不太過份吧!High tea set ($178 x 2) (這個是二人份)其實我對high tea set也不太"感冒", 因為high teaset 中不論鹹點或甜點,差不多全部食物都是凍的,"老人家"還是喜歡吃熱的食物嘛!Corner Cafe的也不例外。最令我失望的是連scone 都是冷冷的。需知道暖烘烘的scone 是好吃得多啊!幸好scone 質感好鬆軟卻不會有粒狀的口感,有微微的牛油香。而clotted cream 亦夠香滑細膩。煙三文魚及水牛芝士包煙三文魚有油潤感,有淡淡的煙燻味及刁草味,討好。但水牛芝士包有點乾乾的,好像擱了好一陣子。鴨肝慕絲配甜包鴨肝慕絲好幼滑,無鴨臊味,有鵝肝般的豐腴感。香芒鮮蝦撻撻皮做得不夠鬆化,有點硬硬的,而蝦亦沒有鮮味,看來放在雪櫃內好一陣子了。風乾火腿配麵包條Parma ham 口感柔軟,很易咬開,口感油潤,味道適中不過鹹。麵包條像餅乾般,乾乾硬硬的,個人不太喜歡。迷你芒果拿破崙香芒拿

君綽海逸是最近公司的酒店,即興衝入去揮霍一次也不太過份吧!

煙三文魚及水牛芝士包

鴨肝慕絲配甜包

鴨肝慕絲好幼滑,無鴨臊味,有鵝肝般的豐腴感。
香芒鮮蝦撻

風乾火腿配麵包條

迷你芒果拿破崙

香芒拿破崙是酒店的signature dish, high tea set 怎能少了它? 味道當然是名不虛傳的。芒果香甜,酥皮一咬即碎裂,香脆非常。而吉士醬夠香滑,蛋奶香十足而又不過甜。
法式馬卡龍

做得不錯,平時不喜歡吃macaron 的我也覺得很好吃。難得做得不太甜,而且口感香脆,榛子味濃,有點像吃著繽x 樂般,再加上有淡淡的杏仁香。

為求美觀,廚師特別把macaron 的底部沾上朱古力醬,令macaron可以直立在三層架上,而這個朱古力底層亦很好吃呢。
紅桑子朱古力脆脆撻

好難得紅桑子是甜的,完全不酸。但撻皮亦是做得不夠鬆化,有點硬硬的。
三色朱古力慕絲

上層是幼滑的朱古力醬,蛋糕部份味道像brownie, 口感鬆軟,朱古力味濃郁。

Earl Grey

茶味較淡,走清新的的風格 。單喝比加奶加糖更好喝。
喝High tea , 食物固然重要,但環境也是不可忽視的一環,如果五分為滿分,這裡最多只值三分。雖然無敵大海景是好醉人,但我們的座位就近調製飲品的corner. 每逢沖咖啡的時候就會發出轟隆轟隆的巨響,跟坐在路軌旁用餐沒分別,加上檯與檯之間空間感不夠,心情有點打了折扣。
2017-02-11
$200 (Tea)