2022-04-10
由於對日本鄉愁太嚴重,今次嚟咗四季酒店食佢哋嘅櫻花下午茶🌸加上有消費卷就一於用嚟staycation🤑今次呢個下午茶其實係staycation package嘅一部分😛 自己本身冇乜食過櫻花,估唔到今次以櫻花入饌嘅下午茶都幾好食🥰鹹點有四款😛❀煙薰三文魚、檸檬忌廉芝士、牛油果醬日式三文治配梅子蛋黃醬❀磯煮鮑魚、粉紅魚松、櫻花漬物迷你撻❀鵪鶉蛋、日本海藻粉配迷你薄餅❀叉燒沙律、玉子、蕪菁墨西哥卷餅鹹點件件精緻,就算係平時聽落普通嘅wrap都整到好的骰可愛,點到即止嘅櫻花味,對於好怕食濃味櫻花嘅我嚟講就啱晒👍🏻個人最鍾意係迷你薄餅,味道比較有層次,迷你撻都好夠鬆化,其他就不過不失🤪甜點有六款🤤❀櫻花香檳白桃寒天❀草莓櫻花奶油卷❀開心果粉紅法式蛋白杏仁餅❀櫻花朱古力撻❀櫻花絲絨蛋糕❀四季鬆餅配自家制野莓果醬、燈籠果杏桃醬及傳統英式忌廉好多食過四季酒店下午茶嘅朋友都覺得佢哋個scone好出色,表示非常同意😚夠晒鬆化又濕潤,野莓果醬同杏桃醬襯埋落去真心冇得輸✨草莓櫻花奶油卷係最重櫻花味嘅,自己都幾鍾意呢件💕朱古力撻嘅mousse都打得好滑,而且朱古力有唔同濃度,食落幾有驚喜🍫另外三樣唔會死甜,但
鹹點有四款😛
❀煙薰三文魚、檸檬忌廉芝士、牛油果醬日式三文治配梅子蛋黃醬
❀磯煮鮑魚、粉紅魚松、櫻花漬物迷你撻
❀鵪鶉蛋、日本海藻粉配迷你薄餅
❀叉燒沙律、玉子、蕪菁墨西哥卷餅
甜點有六款🤤
❀櫻花香檳白桃寒天
❀草莓櫻花奶油卷
❀開心果粉紅法式蛋白杏仁餅
❀櫻花朱古力撻
❀櫻花絲絨蛋糕
❀四季鬆餅配自家制野莓果醬、燈籠果杏桃醬及傳統英式忌廉
好多食過四季酒店下午茶嘅朋友都覺得佢哋個scone好出色,表示非常同意😚夠晒鬆化又濕潤,野莓果醬同杏桃醬襯埋落去真心冇得輸✨草莓櫻花奶油卷係最重櫻花味嘅,自己都幾鍾意呢件💕朱古力撻嘅mousse都打得好滑,而且朱古力有唔同濃度,食落幾有驚喜🍫另外三樣唔會死甜,但味道偏淡,所以冇乜特別評價😂
茶就嗌咗imperial oolong 同有機雜莓茶,呢兩個都係signature tea blend,感覺上解滯嘅飲oolong比較合適☕️雜莓茶味道係幾特別,酸酸甜甜咁🍓其實佢哋仲有好多茶,可以搵侍應介紹💁🏻♀️
成日聽人講港女下午茶係好睇唔好食,四季畀我嘅感覺係平實穩陣😋首先全部餐點都係有一定水準,冇因為配合主題而隔硬整啲化學甜品,對於櫻花主題拿捏得好好😚整體嚟講甜點比鹹點更有驚喜🤩仲有個鬆餅真心正🤪特別日子過嚟呢度慶祝仲可以同餐廳溝通安排可以送一個mini cake㗎💕☺️不過其實食完成個tea set都飽到上心口🤣應該食唔落個cake了~