2020-11-06 73 views
作為一個經常喺西營盤出沒嘅人,我成日都會路過呢間餐廳。而我咁鍾意食川菜,每次路過都好想試。今次終於有機會同朋友去食呢間川菜,好開心。店員介紹水煮魚、酸菜魚、辣子雞同埋餃子都係呢到嘅招牌菜。但因為得兩個人,就揀左水煮魚同埋辣子雞啦。🐥辣子雞 $158一上碟嗰陣都呆左一呆,因為冇諗過會係咁大碟。入面嘅雞粒都唔少,炸得香脆可口,有薑蒜辣椒一齊炒,好香。不過因為炸得好香脆,食啲雞嗰陣記得要小心碎骨啊。辣到啱啱好,唔會太辣,所以唔會掩蓋香味。🎣水煮魚 $188有水煮魚同水煮桂花魚揀,店員話水煮魚係冇骨嘅冰鮮魚柳,水煮桂花魚就係新鮮桂花魚,有啲骨嘅。新鮮桂花魚就當然係靚啲啦,不過因為朋友唔鍾意吐魚骨,所以最後揀咗無骨嘅水煮魚。辣子雞已經夠大碟㗎啦,點知水煮魚上枱嗰陣仲震撼。好大碗。入面有好多紅薯寬粉同埋芽菜,全部都煮得好入味。望落以為啲魚片唔係好多,點知食落發現食極都食唔晒,食極都仲有魚片。好抵食。個辣度應該好多人都可以接受到,辣辣地,鹹鹹地,好食。食水煮魚有紅油就無可避免㗎啦,但呢度嘅紅油唔會過多,感覺都適中。🍚白飯 $15店員話食水煮魚可以配飯、麵或者餃子都OK。但因為個人喜好鍾意食川菜嗰陣有

🐥辣子雞 $158
辣子雞

🎣水煮魚 $188

個辣度應該好多人都可以接受到,辣辣地,鹹鹹地,好食。

水煮魚

🍚白飯 $15
店員話食水煮魚可以配飯、麵或者餃子都OK。但因為個人喜好鍾意食川菜嗰陣有飯食,所以揀咗叫兩碗白飯。啲水煮魚真係好送飯,正。始終都係覺得白飯同水煮魚先係perfect match。
白飯

🍧桂花冰粉 $0
本身冇叫到桂花冰粉,食飯食到一半嘅時候,店員突然送上兩碗桂花冰粉,好驚喜。原來喺呢度食晚飯,每位都會送一碗桂花冰粉。食到覺得有啲口渴或者有啲辣嘅時候,可以食一啖桂花冰粉。呢碗桂花冰粉真係好解渴,又好解辣。食川菜必備。
桂花冰粉

最後,因為我哋食得比較夜,成為左呢度最後一檯客。所以埋單嗰陣,撞正老闆娘收舖,就同老闆娘傾左幾句。原來老闆娘係四川人,咁呢度嘅川菜一定好正宗啦。老闆娘話因為要遷就香港人口味,所以將辣度調低左。因為我哋冇特別話要辣啲或者小辣,所以啱啱嘅水煮魚同辣子雞會係呢到嘅正常辣度,不過對四川人黎講就會係小辣。同埋呢度比起其他四川菜嘅餐廳,用嘅油比較清少少同埋係靚啲嘅油,係同正宗四川菜用嘅油會貼近少少。聽完之後,就更加覺得呢餐食得好抵啦。

另外原來呢度嘅菜可以揀要辣啲或者麻啲㗎。大家有preference嗰陣可以落單嗰陣同店員講埋。
2020-11-04
$200 (Dinner)
辣子雞
水煮魚