2023-08-13 255 views
灣仔呢條街多數都係食泰國嘢,唔知幾時開左間川館,雖然唔係好食得辣,但見到入面唔少人,都想試下。新開裝修同地面都幾乾淨,不過坐低冷氣有d凍。睇完個menu, 揀左幾個唔太辣的,落單時店員都奇怪,來川館唔食辣?!哈哈。不過都有點少辣的。醬香雞煲:雞肉有提前處理醃好,食落好香又夠入味,嫩滑嫩滑的,有d豆瓣醬的感覺。炸豆腐大塊,吸曬d汁,單食有d鹹,份量大概係半隻雞,肉多。螞蟻上樹:粉就食得多,但螞蟻上樹第一次食。我理解的川菜中螞蟻上樹應該是肉末炒粉絲,粉絲味道不錯,但肉末可以加多些少會更開心。涼拌土豆絲:土豆絲看上去清清淡淡的,但是吃下去鹹味,醋味,還有麻辣味,各種味道都很調和適中。吃到碗底湯汁稍微有些鹹。豆漿:豆漿真係十分之推薦,真係好耐冇食過咁原汁原味冇勾水冇勾糖漿的豆漿。因為我自己煮過,知道原味的豆漿係咩口感!