今日同朋友經過佐敦,原本想食澳洲牛奶公司,但老朋友好耐無見,又唔想坐得又趕又唔舒服,所以最終四圍行再搵食,行過兩條街,被一個又紅又黃的招牌上的卡通公仔吸引到,個名都幾好笑,叫「麻辣媽媽」,見到好似少人D,不用等位,所以就入去啦...最初同朋友都有D擔心,點解食飯時間人都唔係太多,係未唔好食呢?點知隨即應該係老闆的人士就好熱情的招待,說是新店開張,我才安心一點,可能無人知,才容易搵位,而且老闆更送上辣雞腳一碟作酬賓,不過我唔食雞腳的,唯有等朋友試先...他說好辣,但又幾好味,所以一到食唔停口,又要話辣,我認唔住幫佢問老闆,有甚麼可以解下辣,老闆就介紹了野採蜜糖龍眼冰,朋友都話解唔解渴就唔知,但又幾好飲,好重蜜糖味..之後我們就叫了四川招牌菜 - 水煮魚,見到一面紅當當的汁底,就擔心會好辣,點知食完後又麻而不太辣,令我回想起金滿庭的水煮魚味道,確實不錯,而且底裡有很多牙菜及粉條做配菜,所以感覺很抵死及滿足。再來一味,當然又是四川特色 - 辣子,但我無選擇平日既炒蝦或雞,而選擇較少見既炒軟殼蟹(可能我食四川野少,其實是很COMMON),我同朋友都覺得這度FUSION的菜式,確實熱烈推介,好香

),我同朋友都覺得這度FUSION的菜式,確實熱烈推介,好香口,有一種意外驚喜,唔知係未D 海鮮真係幾新鮮,所以無論是剛才所提及的水煮魚,或這味蟹,都相當有鮮味,如果是在佐敦一間咁少的舖,有咁既質素,超出預期又算OK啦。

最後又試了一味店員極力推介的 - 麻辣魚春煲,外形有一點似炸獅子球,完全不能想像是魚春,配上一貫的水煮辣湯,及以火爐滾住上,KEEP住熱力,唔會讓辣油凝固在炸魚春上,感覺令原本油炸的魚春唔會油上加油,好有心思,而且,原本好似多功夫的魚春煲,只是$58,確實是可以推介,因為你食過後,就知其份量幾多,是物超所值。

至於用來飽肚而ORDER的擔擔面,就是一般,無特別COMMENT,如果有一點花生醬,可能適合香港人的口味。哈哈,或是究竟是不是正宗的擔擔面是無花生醬呢?

總括食後感,都幾抵食,但如果有多D朋友來會好D,可以試多D野。不過,當然,返到屋企,即刻有點擔心,會唔會太熱氣,明天起身會唔會多兩粒大暗瘡????? 又是海天堂的時候了....
2009-05-19
$100 (Dinner)