2018-10-04 47 views
唔講唔覺原來身邊都好多朋友鍾意食四川野,今日同朋友講到香港正宗嘅四川菜餐廳,我就即刻諗起四姐,我係由老店食到而家已經有兩間分店嘅捧場客,但原來朋友話未試過。朋友在灣仔區工作,自從開咗分店之後,灣仔分店我也是第一次來,因為始終銅鑼灣店係超級方便的。上到去地方很寬闊,仲有大玻璃窗睇到出面街景。店員立即遞上熟悉嘅餐牌,$340一位冇加一真心覺得抵食,2人可揀2款頭菜+3款主菜(例牌送嘅蒜蓉炒油麥菜)口水雞的雞肉很嫩,個口水雞醬特別惹味很好吃。四川涼麵上面有不少辣椒跟蔥花,拌好就可以吃。四川涼麵酸酸辣辣的,吃起來只會令人越食越想食必叫的一定係水煮魚,這𥚃的水煮魚大概是我吃過最好吃的了,用的是龍脷魚柳,魚肉軟嫩沒有骨,還有滑溜溜嘅紅薯粉,很有韌勁,跟麻辣湯底配合得很好,又麻又辣的令人嘴唇馬上腫起來,但是還是會忍不住的一直吃,好爽喔。泡椒鴨血是第一叫,估唔到幾好味,鴨血鮮嫩爽滑,加上泡椒的又酸又辣,食落好開胃香辣魷魚蝦,又有魷魚又有蝦,炸過嘅椒鹽蝦可以連殼原隻吃進去,叫返杯啤酒送下真係一流四姊嘅菜上得幾快的,眨眼間全部菜已經上到一枱都係,這裡的二人餐簡直係超級豐富,朋友見到有咁多野食,眼都凸埋,哈

口水雞的雞肉很嫩,個口水雞醬特別惹味很好吃。

四姊嘅菜上得幾快的,眨眼間全部菜已經上到一枱都係,這裡的二人餐簡直係超級豐富,朋友見到有咁多野食,眼都凸埋,哈哈.....