2023-01-24
又去觀塘工業區搵食啦😋觀塘嘅工廠大廈真係好多野食,而且好多都係良心店,好味又抵食🥰呢次屋企人生日就去食西餐,呢間餐廳bookmark咗一段時間,因為佢個名幾特別,而且都幾多好評💛果然食飽後大家都好滿意😆佢夜晚有Dinner set提供,最平$118就有交易🫶🏻而且仲包餐湯同沙律🥗性價比都好高呀😋再加上餐廳裝修都係90年代style,懷舊感十足,超有feel😆🌟是日沙律 (3/5)沙律比想像中大份,而且都唔係hea你㗎😗沙律菜好新鮮,而且有超多蟹籽😍撈埋啲沙律醬好有口感🤤🌟精選濃湯 (2.5/5)是日餐湯係蘑菇忌廉湯🫕第一下聞落去超香黑松露味🤣不過飲落去就比較稀,有啲似開粉😳普普通通🌟巴拿馬火腿配黑松露卡邦尼意粉🍝 $128 (3.89/5)一上枱超香嘅黑松露味🥰蛋黃味好出,而且好creamy,啖啖都係醬汁好掛汁好正😍而且意粉都軟硬適中😋巴拿馬火腿整到玫瑰🌹嘅形狀,超靚😚不過火腿偏硬,油香唔夠~而且偏鹹😳意粉入面仲有好多菇🤤正呀~不過整體有啲濃味,食食吓覺得有啲鹹😳不過都食唔停😝🌟松葉蟹肉露荀蟹籽意大利飯 $128 (3.5/5)呢個上枱都係會令我wow一聲!因為超足料😍飯上面一邊有一大
🌟是日沙律 (3/5)
🌟精選濃湯 (2.5/5)
🌟松葉蟹肉露荀蟹籽意大利飯 $128 (3.5/5)
呢個上枱都係會令我wow一聲!因為超足料😍飯上面一邊有一大堆蟹籽,另一邊就有一大堆蟹肉😍份量超慷慨!蟹肉仲要一絲絲,好鮮甜☺️撈堆一齊之後啖啖都係蟹籽、蟹肉同露荀,口感十足!😝不過好sad嘅就係將啲蟹肉撈堆一齊之後味道俾忌廉搶哂,所以唔太食得出🥹不過意大利飯好creamy,飯質地都啱啱好😉
🌟紐西蘭肉眼扒配 薯菜 $168 (2.5/5)
呢個上枱好型好靚咁,但食落就有啲失望🥹我哋叫咗5成熟,但切開似8成😞overcook咗😞不過肉眼扒都幾大塊,食落肉質都唔差,有肉味而且唔會好鞋好韌,如果生返啲就好啦🥹另外配上薯角,好脆好夠味~
🌟芝士薯蓉焗青口 (免費❤️) (3/5)
老細話呢個係佢哋嘅新菜式,所以每一枱都送一碟🫶🏻超大方呀🥺芝士份量好足,每一啖都有拉絲效果😝而且薯蓉醬汁好有鮮味,食落去好入味好滿足😎仲要青口嘅汁應該留哂喺薯蓉入面,所以食落薯蓉更有鮮味😚不過青口焗完之後縮哂水🙁超細隻同有啲乾🥺呢個位有啲可惜~
🌟柚子烏龍茶 $26 (半價$13) (2.89/5)
佢嘅飲品簡直係打卡之選🤣🤣🤣叫熱飲嘅話佢都係成個茶壺咁俾你,而且唔同款式都有唔同嘅茶壺,超靚🤣不過呢個柚子烏龍茶就冇乜柚子味,比較淡😳不過飲到最後嗰下都濃返啲嘅🤣
🌟荔枝蘋果梳打 $28 (半價$14) (2/5)
呢個真係麻麻地,因為好甜🙁飲落似糖漿味🥺
總括嚟講呢一間係慶祝適合去嘅餐廳,而且價錢唔貴,性價比高☺️每樣嘢食都大大份,而且質素都唔差😌推薦呀~
加一服務費:✅
回頭率:❤️❤️❤️❤️ (5個❤️為滿分)
📍地址:壹玖陸零 (觀塘)
觀塘成業街19-21號成業工業大廈1樓26號舖