2016-02-12 560 views
新正頭度度都無開,行去搭車途中經過成發粉麵,被佢門口一張手寫既「珍品 沙瓜」吸引左,決定入去試試,但可惜沙瓜賣哂,見阿姐力推崩沙,一於試試佢!上網check 左,原來崩沙腩是牛肚皮的腩位,位於牛的橫膈膜附近,除左叫崩沙之外,更可以叫爽腩。我咁大個女都未食過爽腩,真係好期待!幾分鐘阿姐就送來了崩沙腩河喇,牛腩清湯底濃而不膩不咸,吃得出牛肉鮮味,河粉薄薄一條,又滑又軟,我喜歡這種河粉質感。到主角崩沙腩,肉質爽而不硬,少少彈牙,肉上面一層薄薄皮包住少少肥膏,油脂味超香又唔會太肥膩,層皮更唔會韌,超好食!食牛腩永遠係箍牙朋友的大敵,但呢個崩沙腩既肉絲完全唔會sip哂係牙縫,比貴啲都抵食架!

2016-02-11
$42 (Dinner)