2017-05-28
較早前媽咪去過呢間Orange Elephant食泰國菜, 大讚呢度既海南雞飯超級好食。今晚朋友想食泰國菜, 所以我馬上提議食Orange Elephant!!呢間泰國餐廳比較新, 環境沒有舊式既風味, 卻換來整潔舒適感。門外站立左一個優惠價既宣傳板, 每日都有唔同款式以一蚊優惠價售出, 正正當日係星期五, 有我至愛既炸蝦餅食。我當然ORDER媽咪推介既海南雞食啦! 仲有泰國出名既咖哩, 加超抵價HK$1既炸蝦餅【芒果冰特飲】HK$32芒果冰少少甜, 沒有加糖水那種極甜味道【泰皇咖哩炒大蝦 (兩隻)】HK$168咖哩多得把蝦幾乎埋沒了, 咖哩為甜咖哩, 沒什麼辣味, 蛋味反而幾出, 咖哩味香濃夠杰, 不過蝦肉偏林, 沒有爽口感, 而且得兩隻, 冇咩肉食, 但咖哩份量多, 叫個包沾黎食/撈飯一流!【泰式海南雞(半隻)】HK$108半隻既份量都幾足! 海南雞外表色澤鮮黃, 皮薄而不肥膩, 肉質嫩滑 juicy...而且整碟都去骨的, 果然值得推介!!下次黎我定必encorn!【炸蝦餅】HK$1HK$1 優惠價既質素絕對唔馬虎, 份量好足!!蝦餅炸得表面金黃香脆, 點上甜辣醬, 很惹味, 蝦
【芒果冰特飲】HK$32
芒果冰少少甜, 沒有加糖水那種極甜味道
【泰皇咖哩炒大蝦 (兩隻)】HK$168
【泰式海南雞(半隻)】HK$108
【炸蝦餅】HK$1
HK$1 優惠價既質素絕對唔馬虎, 份量好足!!蝦餅炸得表面金黃香脆, 點上甜辣醬, 很惹味, 蝦餅帶點彈牙, 而且鮮甜