2018-09-08 162 views
最近喺IG見到人po"阿爺粥品手工涮涮鍋"好似好正咁,於是call老公同朋友一齊黎試下,果然冇黎錯。入到去,都幾光猛同乾淨,店員安排我地坐四人卡位,唔會迫,比一般火鍋或者雞煲店闊,感覺舒適。店員態度殷勤親切,豬一坐低,已經叫我地開壺茶,一邊飲一邊睇下食咩,由於火鍋種類都有幾款,海賊雙飛鍋,海佬粥鍋,冬陰功蟹將軍鍋,美顏花膠雞鍋,又要睇下點食法,有咩食,所以真係要慢慢睇,店員都冇燶燶面,仲落力推介,唔錯👍最後我地揀左好多人都鍾意既美顏花膠雞鍋。任食任飲,每位都只係$298,60款配料,小食,甜品任點任食,都好抵食。另外飲品要$30蚊,就可以任飲,飲品除左一般普通汽水飲品,仲有冬瓜茶,奶蓋紅茶,桂花蜜,柚子蜜等。亦有芒果,青蘋果,百香果等味道嘅沙冰,其中有個蝶豆花荔枝冰,好香又唔甜,顏色又靚。美顏花膠雞鍋,個湯底好雪白,有半隻雞+大量厚身花膠,非常足料。啲湯一滾,我地就醒目地即刻飲碗先,補充返d骨膠原,正呀。湯嘅味道好香甜,同埋雞好滑。食完花膠雞,店員拎左個海鮮拼盤,每位有鮑魚一隻,貴妃蚌一隻,海花蟹半隻、乳龍蝦半隻,海鮮全部即叫即劏,非常生猛。店員幫我地先將全部海鮮放入湯底,滾起後三分鐘

芒果,青蘋果,百香果,蝶豆花荔枝冰

美顏花膠雞鍋

食完花膠雞,店員拎左個海鮮拼盤,每位有鮑魚一隻,貴妃蚌一隻,海花蟹半隻、乳龍蝦半隻,海鮮全部即叫即劏,非常生猛。店員幫我地先將全部海鮮放入湯底,滾起後三分鐘就可以食。有張卡教你滾幾耐食最好,岩晒我地呢d識食唔識煮嘅人。

海鮮拼盤

估唔到,呢個價錢嘅海鮮咁新鮮,貝殼類當中冇沙,洗好乾淨。鮑魚爽口彈牙,貴妃蚌新鮮爽甜,乳龍蝦肉質結實爽口,鮮味十足,而海花蟹雖然唔算大隻,但肉質飽滿鮮甜,所有海鮮都好好味。

龍蝦鮑魚

另外仲有蜆仔同手切牛肉,肉質同脂肪分佈好好,食落好滑,好有口感。
手切牛,蜆

滑牛同手打牛丸,色澤唔錯,肉質都可以,愛牛嘅人可以選擇。
滑牛同手打牛丸

黑豚肉片同賣相特別嘅玫瑰花爽肉,夠鮮甜,對食豬肉一般嘅朋友都話正,encore左1次。

玫瑰花爽肉,黑豚肉片

仲有蝦多士食,炸得好香口,細個嘅回憶。而廖媽雞翼脆卜卜,大良炸鮮奶亦唔錯。
廖媽雞翼,蝦多士,大良炸鮮奶

響鈴包紫菜,完全冇諗到兩者咁夾,味道同層次昇華,有紫菜味又吸收左海鮮湯嘅鮮甜味,而且長長的,有新鮮感😍
其實仲有好多款未試,但太飽喇,椰汁桂花糕都只敢叫2件試下,好滑好清甜,下次真係要留肚子再食過😋

響鈴包紫菜,椰汁桂花糕

芒果,青蘋果,百香果,蝶豆花荔枝冰