2022-09-27
是咁的,本人都幾鐘意食拉麵,早排係ig見到,麻利出post,見啲拉麵幾吸引,就去sarah 下,發現原來係ak開左間拉麵店見今日放假就走左去try下,六點鐘下半場5:45分到,直入第一輸。一入去無咩氣氛いらっしゃいませ無咩朝氣入坐位比較逼夾沒有冰水招待,只有常溫凍水普遍拉麵店都係已冰水招待的「早期日本製冰保冰困難,被視為高級物品,只能拿來招待貴賓用,到現今演變成招待客人的最高誠意與跟禮貌」這是日餐文化阿!叫兩碗拉麵,一份餃子,一隻蛋第一碗黑松露,好清淡,少少黑松露味,黑松露唔會太勁唔會有好渾濁嘅感覺第二碗係櫻花蝦拉麵依一碗麵係我食嘅,一開始飲第一淡湯有少少驚喜,個到食麵真係一般。以下係個人觀念叫咗碗硬身嘅麵,黎都係偏淋嘅,面嘅質地係偏粗,食落去嗰種感覺面嘅味好重,我多你一啖湯加啲面,面掛唔到湯,湯好快就飲咗,然後你就咬面有好大浸面味,我覺得可以轉幼身嘅麵,真係有啲浪費隻糖心蛋,係偏鹹嗰隻,唔係有少少甜,我一般般可能唔係好習慣,百花百客芝士餃子,先講餃子,食落似交貨嗰啲,可能喺Donki買大阪皇將嗰隻仲好食個脆皮有啲厚,因為係用生粉水整,多得滯冇個中羽衣嘅感覺,個芝士方係面又唔係用溶嗰隻
見今日放假就走左去try下,六點鐘下半場
5:45分到,直入第一輸。
一入去無咩氣氛
いらっしゃいませ無咩朝氣
入坐位比較逼夾
沒有冰水招待,只有常溫凍水
普遍拉麵店都係已冰水招待的
這是日餐文化阿!
叫兩碗拉麵,一份餃子,一隻蛋
第二碗係櫻花蝦拉麵
以下係個人觀念
個脆皮有啲厚,因為係用生粉水整,多得滯冇個中羽衣嘅感覺,個芝士方係面又唔係用溶嗰隻,食得好唔放便,有啲畫蛇添足
仲有佢係留單嘅
呢個價錢唔使排隊,我唔會再食多一次
出面真係有好多好食用心嘅拉麵
希望佢可以做得再好啲
好明白而家係要個打卡位,但希望唔好忘記咗個根本,完。