2021-11-22
九龍城最出名食泰國菜,由細個開始屋企人時不時就帶我去食,食左咁多年都係食緊同一間,隆姐,由泰國人主理,員工都係泰國人呢。 🍴泰式柚子沙律$58泰式酸酸辣辣甜甜既味道,有芒果?(定係青木瓜?🤯)、柚子、花生,應該仲有d小蝦乾,好開胃。 🍴泰式辣椒膏炒蜆$99炒蜆份量唔多,但醬汁幾好,帶有椰漿既味道,唔會好辣,係好順滑既辣味。 🍴蒜蓉炒椰菜苗$70普通蒜蓉炒菜,椰菜苗都幾爽脆。 🍴泰式蟹肉炒飯$60唔好睇佢嗰樣咁普通,炒飯係食得出有鑊氣架!雖然入面既料唔多,但都食到不少蟹肉,調味算清淡。 🍴泰式濕炒海鮮河$68海鮮種類有魷魚、青口同蝦,不過都係冇咩鮮味,雖然佢d芡汁係比較多,但河粉一樣都係有鑊氣!👍 媽媽太鐘意嗌左2碟🤣🍴紫薯西米露埋單仲會有碗送既甜品,好味阿,紫薯同椰汁都好明顯,甜度適中,如果可以大碗d就好喇😆。 呢間泰國菜既味道唔會好重,正唔正宗就唔知,但係就好合我同屋企人既口味,今次冇嗌既咖哩大包同蠔仔煎蛋都好正架。😋
🍴泰式柚子沙律$58
🍴泰式辣椒膏炒蜆$99
🍴蒜蓉炒椰菜苗$70
普通蒜蓉炒菜,椰菜苗都幾爽脆。
🍴泰式蟹肉炒飯$60
🍴泰式濕炒海鮮河$68