2017-06-26 1518 views
金牛苑是小時經常跟爸媽去開飯既地方, 由佢最初係海港城現在M&S原店, 到後期搬到海港城LCX, 幾十年來我地一家也會定期光顧。LCX店閉店時真係萬分失落, 因為金牛苑好多菜式都係我覺得是全香港數一數二做得好。幾年後既今日, 金牛苑在漆咸道南重開, 相信不少粉絲都好開心。 某日一家人再到金牛苑試下佢水準係咪同當年一樣.先來一個拼盤 (春捲, 扎肉, 丸) ,   春捲香脆, 上枱時仲熱辣辣, 入面有肉碎同粉絲, 包埋生菜同九層塔一齊食超配. 墨魚丸聽說是自家打, 好彈牙香口! 扎肉跟外面的沒大分別, 味道尚可. ----------<脆炸豆腐>  同樣是即叫即炸, 熱到會燙口. 外層炸得好薄, 乾身沒有多餘油份, 內是超滑的豆腐, 加埋面層有少少唐辛子粉, 真係好好食. <南乳炸子雞> 係金牛苑招牌菜, 我地每次去都必叫. 炸子雞外皮香脆, 皮下沒有太多油脂, 雞肉嫩滑有肉汁, 是新鮮雞沒有雪藏味. 建議點一點佢特製南乳汁, 南乳味香濃加上玫瑰露酒香, 跟炸子雞是超配! 雞下有一埋金針鋪底, 唔好以為佢只係伴碟, 金針係炒香過, 吸埋雞肉汁, 好味程度同

某日一家人再到金牛苑試下佢水準係咪同當年一樣.
拼盤 (春捲, 扎肉, 丸)

先來一個拼盤 (春捲, 扎肉, 丸) ,

墨魚丸聽說是自家打, 好彈牙香口!

扎肉跟外面的沒大分別, 味道尚可.

----------
脆炸豆腐

<脆炸豆腐>

同樣是即叫即炸, 熱到會燙口.

南乳炸子雞

<南乳炸子雞>

係金牛苑招牌菜, 我地每次去都必叫.

雞下有一埋金針鋪底, 唔好以為佢只係伴碟, 金針係炒香過, 吸埋雞肉汁, 好味程度同隻主角雞不相百仲!!

-----------
火燒菠蘿飯

火燒菠蘿飯都係金牛苑招牌菜.

原個菠蘿, 上枱時會點火, 酒香迫出菠蘿的甜味.

吸了菠蘿汁既炒飯比較濕潤, 但飯仍然粒粒分明.

跟以前唔同係, 宜家豪華左有埋鮑魚

--------------------------
蒜容包

再推介佢既蒜蓉包, 本人覺得是全港數一數二好食既蒜蓉包

佢既法包外脆內軟, 加埋牛油同蒜蓉, 一個人都可以食一客.

可惜既係, 當日第一次叫時, 蒜蓉奇少, 沒有 蒜蓉味。有點失落, 再order 多一客, 今次同餐廳講要多蒜蓉, 今次終於食番十多年前金牛苑招牌蒜蓉包既味道.

---------------

另外仲有叫咖哩雞, 金牛苑既咖哩汁好好食, 不過跟雞好似唔夾, 都係牛腩好食.

最後甜品拉椰糕.

我唔記得十年前佢幾錢, 不過宜家要成三十幾蚊一件仔!!! 真係太嚇人. 而且味道好像不及當年好食, 現在的偏啖, 椰香味也偏少. 比較失望
------

總結

跟十多年前的金牛苑味道都有8~9成相似, 算係相當唔錯,

推介佢既<南乳炸子雞>, <蒜容包> , 不過記住叫佢多蒜容
Type of Meal
Lunch
拼盤 (春捲, 扎肉, 丸)
脆炸豆腐
南乳炸子雞