2019-03-09 286 views
曾經住係長洲十多年,如果問我長洲有咩必食,我會答你"手卷壽司"!當咩咩芒果糯米滋,咩咩大魚蛋重未係長洲出現之時,故鄉俱樂部兩位日藉夫婦已經山長水遠走黎長洲開始做起手卷壽司同紅豆餅生意.即使價錢貴咗差唔多一倍,即使手卷壽司同紅豆餅size細咗成4份1,我仍然推介佢地嘅產品係長洲必食!每次我都會點腸仔蟹籽手卷,蟹籽係加入沙律醬內再搽到手卷內,亦因為手卷內有蟹籽,所以口感特別豐富.今次再試試當年無嘅鰻魚手卷,鰻魚熱到辣咀!而且鰻魚份量比較少,所以,腸仔蟹籽手卷都係賣飛佛!日藉老板娘見我地食得咁開心,問咗句:呆師?我地回覆:呆師呆師!因為,呆師入面,滿懷回憶!

日藉老板娘見我地食得咁開心,問咗句:

呆師?

我地回覆:呆師呆師!

因為,呆師入面,滿懷回憶!
  • 腸仔蟹籽手卷