2005-03-01
過去既星期日與這裡的網友踩單車,落番大霸後便去忠誠泰國菜休息番下兼補給。數下數下,四個月內第5次入大埔,對於自己係香港人兼有點'自閉'來講都算係個記錄。有兩次都係pre-trip project,到上兩個月真係黎料既時候,這間餐廳便是行程的最後一站,組員早已訂了一個家鄉傳統盆菜(大),材料分別干煎大蝦、酥炸斑肉、玫瑰油雞、發財魚球、五香糟鴨(細盆不包在內),紅炆菇、魚露蘿蔔、香滑豬皮、南乳支竹、爽脆魷魚及家鄉炆豬肉,客人(同學)食左冇耐好心急在底夾蘿蔔食,結果當然係難於入口啦,最好食還是蝦、魚球及支竹,還附送生菜一碟,最後都要叫多碟,侍應還幫我們加汁。一行十四人(包括Miss)食到剛剛好。材料及賣相對要求高既人來講不算有乜特別,但始終對於budget-orientated及唯一一組有飯開,功課及人情已經超額完成。這裡還有以鮑魚、海參及翅為主的盆菜,和素食盆菜,可以任供選擇。當然可以堂食、自取及送貨。過多四個月就grad,在此多謝Miss這年半的教導,期間雖然發生了極不愉快的事,一度大家都短暫傷心過,最後一堂之後的謝師宴當然係我地俾啦。