23-5-2005 2145終於都考埋最後一科,之後急不及待幫自己慶祝,拿拿聲返到屋企附近搵好野食,行下行山又黎到這裡,對上次光顧已經係三年多前初初搬到這區的某一個星期六下午,當時記得都要70蚊到。入到去後當然要叫套餐,由百多元到二百蚊都有,睇來睇去菜式都係差少少,於是侍應就介紹了Chef’s Recommendation,中價價錢,睇下係唔係咁好。第一道菜是豉油乾浸半隻蕃茄,味道不濃,可以fresh下個口;第二道已是刺身,如圖中所示,通常魚腩部份會比較貴,但係有兩片食已經算係咁;第三道炸日本青豆,用了少少脆漿,似乎都係去一去之前食物的味道,要點千島汁先夠味;第四道便是炒蠔,應該用了冰鮮,幾夠蠔味;最後一味主菜係煙鴨胸湯烏冬,只屬一般,湯就應該冇師傅;甜品我選了黑芝麻雪糕,唔太甜兼有香味。自己另外點了炸三文魚皮,幾香脆,係油多左少少。總括來講,的食物稍為細份,但都幾飽肚,當然與烏冬冇關,幾位侍應服務都相當滿意,好留意客人每一舉動。
23-5-2005 2145