2024-09-05 1346 views
又到一年一度嘅大閘蟹季節🦀,上網睇下有邊度有大閘蟹食嘅時候,畀我搵到陶源酒家食大閘蟹放題好吸引就約埋朋友一齊去食喇位於九龍灣嘅陶源酒家地方闊落,人流唔多,同朋友一齊用餐感覺舒服,可以安安靜靜咁邊談心邊食飯大閘蟹放題套餐兩小時任食大閘蟹$528再加茶芥及加一$58.8~真係淨係食大閘蟹都回本呀放題除咗大閘蟹之外仲有多款任食嘅菜式可以選擇當中包括片皮鴨,主食及甜品~仲有每位送特盛三式: 鮑汁扣原隻鮑魚半百靈菇,金湯小米會遼參,蟹粉扒豆苗鮑汁扣原隻鮑魚半百靈菇鮑魚都幾大隻,夠曬入味,口感煙韌彈牙~~金湯小米會遼參上枱熱辣辣,啖啖都食到小米同埋遼參,軟硬口感豐富蟹粉扒豆苗蟹王味道濃郁甘香,口感軟滑,豆苗鮮嫩可口最大閘蟹有三款口味分別係清蒸,太雕蒸&鹽焗~任食大閘蟹唔hea喎,點完之後上嘅速度都算快,唔會話揼時間叫幾多嚟幾多,全部都好新鮮!清蒸原汁原味,味道好鮮好正太雕蒸感覺好特別,凍食嘅,另有一番滋味~鹽焗就最惹味丫一開隻隻都爆膏,金黃色嘅蟹膏超甘香丫,食到停唔到口片皮鴨好值得食,個皮熱辣辣夠軟身,包住鴨皮同埋醬料配料一齊食,口感非常豐富仲叫咗椒鹽豬小扒,椒鹽海中蝦,避風塘雞翼~炸物做得好出色
就約埋朋友一齊去食喇

真係淨係食大閘蟹都回本呀
放題除咗大閘蟹之外仲有多款任食嘅菜式可以選擇

當中包括片皮鴨,主食及甜品~
鮑汁扣原隻鮑魚半百靈菇
鮑魚都幾大隻,夠曬入味,口感煙韌彈牙~~
金湯小米會遼參
上枱熱辣辣,啖啖都食到小米同埋遼參,軟硬口感豐富
蟹粉扒豆苗
蟹王味道濃郁甘香,口感軟滑,豆苗鮮嫩可口
大閘蟹有三款口味分別係清蒸,太雕蒸&鹽焗~
任食大閘蟹唔hea喎,點完之後上嘅速度都算快,唔會話揼時間
叫幾多嚟幾多,全部都好新鮮!
清蒸原汁原味,味道好鮮好正

太雕蒸感覺好特別,凍食嘅,另有一番滋味~
鹽焗就最惹味丫
一開隻隻都爆膏,金黃色嘅蟹膏超甘香丫,食到停唔到口
仲叫咗椒鹽豬小扒,椒鹽海中蝦,避風塘雞翼~
炸物做得好出色呀!全部都好香口香脆

豬扒肉質幼嫩,鮮嫩多汁~
大蝦好新鮮,蝦肉爽口彈牙!
雞翼好嫩滑肉,保留到肉汁
最後就係食甜品喇~~
甜品超多選擇!但因為已經食到超飽所以淨係點咗楊枝甘露咋

本身出好想試芒果布甸,紅棗糕,包類等等... 但係真係食唔落,唯有下次要再食過啦
Type of Meal
Dinner