2019-03-14
係網上平台得知百利來又搵到新舖開番, 今日早少少番元朗黎試吓呢個蒜味印象有無走了樣😛 新舖位置同新B仔涼粉一個鳳攸南街街頭, 一個街尾🤟兩個都係開到凌晨時份; 新舖比起以前細啲, 得10零個位🙄; 7點前黎到, 暫時都係吉, 以為搬咗去新位無人識貨啦, 坐多一陣, 一如以往外賣雞湯翅柯打不絕😦😦 上次瘋狂嗌咗唔少炸同蒜頭組合, 今次小心翼翼落單; 因為怕蒜頭霸氣外洩😢😢 靚姐推介新菜, 雞軟骨🐥; 上枱有三串, 加唔少蒜鹽, 炸脆既雞軟骨本來已經係吸味, 用蒜鹽爆出黎仲要新鮮炸起, 光✨加熱🥵大於火🔥; 同碟加映炸頭角配蒜頭, 打頭陣已經係一招亢龍有悔, 點再上高峰?🙃 然後全城瘋搶, 日賣XX碗 (我發現好多報導用咗呢啲句式黎做TEMPLATE🤑), 既足料花膠雞湯翅, 熱辣辣出晒煙; 一筆落去充實既雞湯包實雞絲🤗, 再跟埋一塊塊實肉花膠, 飛龍在天🕊️; 用高尚既雞湯底包實你口腔所有空間; 然後軀動你牙齒去嘴嚼雞絲、花膠、翅既唔同質地💞 突然間閃出一個炸燒賣, 看似平淡, 但望望吓比平時大粒既? 👀應該係動過手腳, 咬落去極鬆軟, 唔駛點調味都正👍差啲比佢呢招見龍在田彈開埋~🎉 再黎
再黎終於有冷盤, 三絲冷麵; 掙扎咗好耐要麻辣定麻醬; 還好揀咗麻醬🏆; 百利來將啲醬汁, 配料全部玩得出神入化, 連個麻醬都香巧過人; 一招鴻漸於陸 (好少聽呢招吖呢, 金庸入面都無乜點出過)靈巧表達無違🎐
全餐最凶險既麻辣雞翼係唔講得少; 潛龍勿用, 呢個小辣, 食定唔食😞? 雞翼係超細心地開邊上, 黑椒、辣椒、蒜頭平凡咁旁住啲雞翼, 一啜落去, 未覺辣味到著😕; 但由於開埋邊太方便, 半隻接半隻咁食, 就知佢既內勁爆發🤯; 去到底見到呈赤色既辣汁, 先明白呢個鋒芒唔應該輕易挑戰, 好彩只係小辣🤒
百利來另一個出名菜, 炸雲吞; 我哋有少少重覆咗, 有泰汁炸雲吞時仲要百利炸三寶 (入面都有雲吞😵); 自己柒咗中咗呢招雙龍取水… DOUBLE雲吞逼到自己飽飽地🥴
最後黎既蒜香炸豆腐, 平平凡凡以為無嘢?😈 咬落去先知原來豆腐都可以必出汁來, 蒜頭同油橫行下, 豆腐竟然吸付到佢既汁 (唔通係吸星大法?); 汁既熱度, 炸起既香脆, 呢份突如其來👻係成餐好好埋尾💯
咪住, 成口蒜味, 點回家?👣 唔好唔記得, 同舊舖一樣, 百利來有個百寶箱; 五顏六色好似滅霸隻無限手套咁🌈; 揀咗表淡少少既蘋果🍎桃🍑同埋青瓜🥒檸檬🍋; 蘋果挑就似杰版蘋果汁; 但青瓜🥒檸檬🍋真係必試, 因為可以中和番十八掌既霸道功力🙏, 就好似天香斷續膏同朱睛冰蟾; 酸尾尾既青檸將青BB青瓜個種綠色味道帶起, 入咗另一境界; FRESH AND CLEAR🌱
兩個人食咁多嘢, 都係200蚊唔駛💕, 其實百利來既嘢真係好適合配啤酒; 有會買個外賣搭下啤酒試啦, 比FINE WINE MARRIAGE呢樣搭個樣黎得更加塌塌冚!💗