2021-08-08
一年前左右行開呢個位置當時中午食已經覺得佢地食材好新鮮所以今次晚上黎到 決定再試下今次同上次一樣都係揀左單點壽司因為知道佢地用料係咩質素所以重點揀幾款黎食上排左起: 北海道帆立貝壽司(HKD36@)、真鯛壽司(HKD20@)、油甘魚壽司(HKD18@)中排: 三文魚壽司(HKD9@)、三文魚腩壽司(HKD15@)、中拖羅壽司(HKD36@)下排: 閞池魚壽司(HKD28@)、活赤貝壽司(HKD35@)其實點嘅都係大路野但係就正正因為大路野,所以你先食得出佢同出面鋪頭唔同北海道帆立貝原全無腥味,都唔會因為溶雪不佳令到壽司飯太濕真係食到帆立貝本身嘅甜味真鯛上面係柚子胡椒鹽用好少已經足夠,可以提鮮同減腥但真鯛本身唔算好腥,所以反而令口腔內充滿清新感覺令到食到真鯛魚嘅另一個風味中拖羅壽司都係值得推介雖然相片入面見唔到明顯油脂分怖但佢地入口時間先會食到油脂味道輕輕一咬就已經化開我自己最想推介大家食嘅就係:活赤貝壽司呢款係我之前食過今次再食嘅必點之選活赤貝新鮮程度爆燈係爽、甜;貝類海產好多時候都有一陣海產味道但呢一款絕對係另一個層次唔似得熟北寄貝咁,有時要用力咬開佢係爽脆感覺,同埋鮮甜程度可以到樓
行開呢個位置
當時中午食已經覺得佢地食材好新鮮
所以今次晚上黎到
決定再試下
今次同上次一樣都係揀左單點壽司
因為知道佢地用料係咩質素
所以重點揀幾款黎食
其實點嘅都係大路野
但係就正正因為大路野,所以你先食得出佢同出面鋪頭唔同
北海道帆立貝原全無腥味,都唔會因為溶雪不佳令到壽司飯太濕
真係食到帆立貝本身嘅甜味
真鯛上面係柚子胡椒鹽
用好少已經足夠,可以提鮮同減腥
但真鯛本身唔算好腥,所以反而令口腔內充滿清新感覺
令到食到真鯛魚嘅另一個風味
中拖羅壽司都係值得推介
雖然相片入面見唔到明顯油脂分怖
但佢地入口時間先會食到油脂味道
輕輕一咬就已經化開
我自己最想推介大家食嘅就係:活赤貝壽司
呢款係我之前食過今次再食嘅必點之選
活赤貝新鮮程度爆燈
係爽、甜;貝類海產好多時候都有一陣海產味道
但呢一款絕對係另一個層次
唔似得熟北寄貝咁,有時要用力咬開
佢係爽脆感覺,同埋鮮甜程度可以到樓上帆立貝有得揮!
同時都點左兩隻日本岩蠔 (HKD38@)
由於想試下蠔本身個味道,所以無落到旁邊嘅檸檬
日本蠔係大隻,唔係平日大家食嘅CREAMY蠔
甜味未有太突出
可能因為蔥花同蘿蔔蓉味道太出
影響左味蕾
牡丹蝦同埋炙燒魚背壽司都係出色之作 牡丹蝦(HKD46@)一陣係彈牙同爽口,食到鮮甜味道
而且沒有雪味,以佢46蚊價錢絕對係貨真價實
炙燒魚背(HKD28@)看似無乜特別
但當你放佢入口時候
你會知道,魚油好多,慢慢咁充滿你個口腔
未黎得切咬,已經溶化係你口入面
個陣魚油香,一直留係口入面
你再睇下木碟,就會知道其實仲有好多油份
只係留左係碟上面
今次再幫襯的確沒有失望
如果下次再過黎
我會只攻一至兩款
好好品嚐佢地食材真正嘅鮮、甜味!