假期唔知食乜好,周圍又多人。係行過板長有位,可能價錢比較貴所以少D人去食?本來我都唔係好想去彩明間板長,因為之前食過真係十分之麻麻。但老公話都隔左咁耐,而且上次係寶琳果間板長都幾好食丫。就係咁,又去試下啦,唔駛等位嘛。因為今次係食Lunch,就唔叫太多野啦,叫左個燒牛舌,一個冷麵,一個湯烏冬,同十零粒壽司就算啦。雖然盡量叫少左,但都成400幾蚊,真係一D都唔平呢。吞拿魚腩...真係睇樣已經覺得同寶琳既有差別,完全同上次係寶琳果間食既差得多;根本係2樣野2回事,依間既吞拿魚冇味又多筋,唔掂丫。三文魚,帶子,八爪魚,北寄貝...依D就冇乜特別,感覺係好過以前既。燒牛舌,唔知係切既問題?定係燒得太熟太乾?有D難咬。係對比起寶琳果間,真係勁失望。一係冷麵,一個烏冬;2樣我都冇乜興趣,係老公同仔仔食的。我只係試過一啖,烏冬冇乜野既,仔話...同我平時在家煮既肥牛烏冬差唔多。但個冷麵呢,我自得係一個伏黎好難食架,好彩唔係我叫;最後老公要自己一個食晒。結論係,寶琳果間大D嘛,多外來客嘛,所以D師父手勢好D,食材又靚D咁囉。而彩明果間,又細間,又少人幫襯,會去幫襯既都係住附近唔想行既街坊,所以囉,食材

好難食架,好彩唔係我叫;最後老公要自己一個食晒。

結論係,寶琳果間大D嘛,多外來客嘛,所以D師父手勢好D,食材又靚D咁囉。而彩明果間,又細間,又少人幫襯,會去幫襯既都係住附近唔想行既街坊,所以囉,食材同師父都差左節囉。
應該冇下次啦,再有,可能又係幾年後?我真心覺得彩明間板長,同百佳爭鮮差唔多。
2018-06-10
$150 (Lunch)