2016-07-22 3406 views
上次囡囡在星期六帶我到此店吃 afternoon tea, 點知原來星期一至星期五才有特價下午茶時段,囡囡堅持要特價才吃,所以一直未有緣分嘗試,今日緣分到了,可同囡囡sweet sweet吃了。一坐下, 就畀張menu嚇親, 又舊又皺,不能相信一間咁有質素的餐廳竟然如此失策。檸檬蛋白撻。 外型好吸引。甜品真是女人殺手,忍唔住都要幫佢影多幾幅。此cake共分三層。 第一層是蛋白,第二層是 檸檬吉士打,第三層是批底。由於蛋白曾用火槍燒過,所以你們見到面層是咖啡色而不是白色。蛋白外脆內軟,有少少似 焦糖味道,入口即溶,似陣風走進我的肚內;第二層檸檬吉士打,當然好有檸檬的酸味,而且軟棉棉,令口感進入另一層次, 還有不覺肥膩才是重點; 批底味道不差,好重牛油味,今次要咀嚼了。下午茶餐:車打芝士煙肉牛肉漢堡配辣薯條。見到已流灑口水,車打芝士被溶化了,溶得啱啱好,芝士不會溶落纸上,真要比個大㕑。畀個橫切面大家睇下先。又比個側面大家睇下先。再比個餡料下家睇下先。 麵包外層是微熱的,把包打開後,見到一絲絲的芝士被拉開,芝士真係好好味,煙肉不太肥,但牛肉實在太正了,不但有牛肉味,而且好juice, 令人不
檸檬蛋白撻。 外型好吸引。
甜品真是女人殺手,忍唔住都要幫佢影多幾幅。
大㕑。
畀個橫切面大家睇下先。
又比個側面大家睇下先。
,但牛肉實在太正了,不但有牛肉味,而且好juice, 令人不禁要咀嚼多幾下,才捨得把它吞下去。
今餐不但有口福,連視覺也有好的享受。