2020-11-21
放工直落旺角同老公食雞煲,廣華醫院通菜街方向,就見到富盈火鍋,7.30前埋單都係$158,有雞煲及韓燒,真係好抵食。環境間隔闊落,火鍋配料有不同的肉類,海鮮,熱盤,菜款,飲品一應俱全,在中央區域就已經可以拎野食。終於有雞煲,辣度由bb 辣到大辣都有,我們弱雞人士試下bb 辣。我們感受到辣度是微弱,始終真係怕辣人士又想試的話,真係OK,放心食。舌頭麻麻地感覺,我們覺得味道好夠,都辣得過癮。雞件都有半隻,二人好夠食,雞件香滑,肉質鮮美,醃得入味,見到配料多,帶到雞煲的香味。但真心要留肚打邊爐及韓燒,同步進行係好興奮及挑戰肚皮的容量。雞煲食到尾可以自行加湯,湯底就變得微辣,我們放丸,肥牛片,肥牛片很平均,脂肪分佈平均。自己整醬油點下都唔錯。魚皮餃很大隻,很美味。韓燒加張牛油紙都係第一次見,韓式雞翼剪開變單骨又入味又容易食,牛柳粒加少少鹽花煎一煎很滋味,仲有海蝦慢慢燒,唔怕燶,肉質爽滑而且仲好鮮甜。飲品多樣化,清熱至岩,仲有甜品有豆腐花,啫喱杯,大人細路都中意。