2020-08-08 298 views
開心兩口子邊爐時光,山長水遠長途拔涉帶女神來到幫襯。各職員服務非常殷勤主動,介紹海鮮及食材,招乎尚算周到。環境堅寛敞空氣流通,諗起旺中一帶火鍋店迫迫夾夾,肥一點或大份一點行都行唔到。辣友難求,爆菊之約!餐牌寫住糖心芝士魚蛋,溏心?最憎網上訂位都已經電郵確認訊息確認,仲要電話確認?太煩喇嘛!不回覆不接電話就取消訂位?惡到不得了!我無所謂亦無緊要,最多立即去幫襯其他火鍋店。發現對正廁所卡位 1 號檯真係好難賣出去,眼見三檯客都強烈反感要求掉位,最後終於有幾個師奶無留意到係廁所門口坐低開餐,非常幸運呢。鮮榨西瓜汁,有果肉無添加真鮮榨,夠晒大陸風格室溫架喎。冰凍一點更好飲更透心涼,可以更解辣解暑解口渴。藍妹生啤,無選擇只好照飲啦!我要日本啤架。麻辣紅油無骨鳳凰竹絲雞腳,首次遇上烏雞腳,麻辣汁涼拌香辣兼備,爽脆但沒有白雞腳的肥美感覺。酥炸雞皮,初嚐中式炸雞皮,日式串燒就食得多。鋪滿厚厚孜然粉,咬落鬆化雞油微滲,孜然味強烈最突出,重口味的小食。試試浸辣湯,變得好難食喎。涼拌魚皮,我較喜歡一片片多過一絲絲,味道百份百係泡椒味,酸酸辣辣兼爽脆,大家異口同聲話有趣。現炸酥肉,新鮮出爐,香噴噴有鑊氣,酥香

涼拌魚皮,我較喜歡一片片多過一絲絲,味道百份百係泡椒味,酸酸辣辣兼爽脆,大家異口同聲話有趣。現炸酥肉,新鮮出爐,香噴噴有鑊氣,酥香無比!鬆軟啖啖肉諗起咕嚕肉,突然想要茄汁呢!醃味清新搭著淡淡不覺的孜然味,滿分滿足無得彈。

三刀刺身,原來三刀可以刺身,從來未聽過,真係弧陋寡聞﹗海魚味道非常鮮甜,白肉難得的味道,嚥韌結實有嚼勁。魚腩位烚熟品嚐,彈滑有著濃郁魚甜味,全身都係寶。雷式混醬,蔥花、蒜酥、生蒜、指天椒、豉油,萬能醬油配海鮮肉類蔬菜同樣提鮮提味。

香港風味無渣紅油麻辣湯小辣,平凡悶悶的,跟成都風味差不多,只係辣度稍低。胡椒豬桶骨湯,胡椒豬桶骨湯由頭到尾淡茂茂水汪汪,有清淡萵筍條蘿蔔片芹菜作底。四大舊桶骨,最愛咬骨邊肉,還有少許豬甜味,最緊要豬骨髓,油脂甘香油潤無比。

成都原味無渣紅油麻辣湯中辣拼純天然椰子湯鴛鴦鍋,椰子雞湯無雞既?睇漏眼,原來只係椰子湯,無雞架喎,要另外落單怪怪的。初時都係清清淡淡,經過幾輪肉類海鮮浸浴後,味道豐富濃郁甜美複習,飲多兩啖暖暖胃。紅油成都原味中辣,紅油?不是香港慣常稱呼的重慶麻辣湯,沒什麼別出心載的材料,食落只得單調的辣,香料欠奉。中辣早餐真係有點重口味,食完都有輕微副作用。

日本 A4 和牛牛頸脊,首次遇到的切法,薄薄機切大大塊,不過灼熟變軟縮晒水,脂肪程斜紋分佈,質地綿綿,牛味清甜帶乳香。日本 A4 和牛牛肩胛,油脂甜味比牛頸脊勁濃勁醇,肉質較彈較有嚼勁,牛味亦較濃郁。

珊瑚蚌,異常的高品質,根本就是頂級的珊瑚蚌!完整大大塊,厚肉而色澤鮮明亮麗,爽爽脆脆索湯帶鮮味。桂花蚌,優質級數,飽滿爽脆,每啖都爆出甜甜肉汁芬芳無比,無可挑剔!

皇帝蟹柳,烚到透徹後硬係有點似國產不像是日產,咬落空盪盪的感覺,外層與白肉分離像殼一樣,味道就沒什麼特別。菊花鴨珍,不能烚得太耐,變硬會趙得好辛苦。鴨味甜甜,爽脆的質地。

魚膘,應該鰾從魚部對嗎?半脆半爽半膠半黏的骨膠原,食完靚晒!喜歡的就好鮮甜,不喜歡的就好腥。滑溜溜鴨血,餐牌建議烚 1 分鐘便可,這個絕對唔足以令她們軟滑爆汁,必須耐心等後 10 分鐘讓她們變得彈彈滑嘟嘟,入味爆汁爆水才鮮甜無比!牛胸爽,竟然灼 10 秒都太耐變硬,大滾 5 秒剛剛好,微爽滑滑,牛油味突出。

萵筍條,略煮爽爽似筍,耐煮腍腍似瓜,兩種質地同樣甜美。蛋餃,原來係蛋皮捲著馬蒂肉鬆,肉鬆甜甜有者爽爽馬蒂粒,平平凡凡一試無妨。牛面珠墩,師傅從廚房走出來親自送到,重重的北方國語介紹食材。何解牛會羶得那麼利害,那裡是她的產地?鬆散的質地不喜歡。舌尖上的牛舌,超薄切半透明,輕輕涮涮就可以享用,羶到我以為係羊肉,免強頂得住。

新鮮串串蝦,即叫即撈即串,隻隻生猛腳踢踢。游水海鮮那有得挑剔,看準時機半分鐘鮮蝦變得翠紅,立即起動!蝦肉爽嫩鮮甜,蝦汁噴射,蝦膏甘香醇美無敵。雞子,雪藏火雞子鮮甜欠奉帶微腥,讓她們吸盡麻辣濃湯,入口皮脆肉嫩較為好味。其實浪費那麼多沙律菜伴碟或墊底,跟生食物放在一起不能直接入口,要掉落滾湯烚乾淨才可食用。我真心寧願用生菜、菜芯、皇帝菜等等伴碟更好,起碼可以食得更開心。

極品鵝腸,滾湯拖一拖,見縮即起,朋友覺得韌,我形容為爽脆,只是鵝甜味不足。普通牌爆菊花鮮蝦滑,滿佈辣椒粉非常熟悉的味道,陰沉辣味只屬中辣不到大辣程度,結實似肉丸多於似彈牙蝦丸,整體中規中矩。

功夫萵筍片,片得薄薄砌得靚靚,仍然濕潤翠綠立立令,明顯即叫即做精雕細琢,賣相滿分,不過口感不及切厚片切長方般爽甜豐滿多汁。台灣水蓮菜,見到幼身深綠色已心知不妙。幼條深綠色沒半點菜甜味,乾乾腍腍不爽,咬一啖放棄,懷念當年養心殿粗身翠綠爽甜。

瘋狂辣牛肉,𢲡到勁腍啤啤的牛肉,外層黐滿辣椒粉,深層的辣味,食落不太辣。豬腦花,當年係重慶二姐一試著迷!嫩嫩濕潤比豆腐更吸引,乳香甜甜搭麻辣湯好味道!

西班牙黑毛豬腩肉,豬肉甜味出眾,每啖彈彈滴汁。極品 prime 手切肥牛,估唔到烚到全熟都依然軟滑,陣陣溫和牛甜味。老碼頭筷子牛肉,長長一條條真係筷子般長,不知道係那個部位。彈牙嫩滑,醃得入味,孜然香少少芝麻少少辣椒,食得過癮。

功夫千層肚,幼絲彈彈微爽,一堆堆掃入口,像極麵條。手工西洋菜餃,霸道的西洋菜味道非凡,菜汁四溢爽甜。手打芝士墨魚丸,白雪雪亮晶晶,極結實的墨魚膠包著一丁點芝士。雞郡肝,不是雞膶嗎?上網查一查原來只係雞腎,無雞膶非常失望。幸好雞臀爽脆,雞甜味濃厚。鴨腸,跟極品鵝腸擺盤及演繹一模一樣,鵝鴨難分,感覺較細條較幼,立即灼灼品嚐。爽甜多汁,比鵝腸更鮮更嫩更彈。

解辣玫瑰冰粉,灑上提子乾西瓜粒,似啫喱多過似涼粉或大菜糕,不過大陸所講既涼粉跟香港所講黑色涼粉不同。清淡甜味,西瓜粒清爽,涼浸浸入口真的不錯。
麻辣紅油無骨鳳凰竹絲雞腳
台灣水蓮菜
台灣水蓮菜
解辣玫瑰冰粉
2020-06-27
$500 (Dinner)
現炸酥肉
三刀刺身