2009-04-09
去 Elements 睇完戲之後o黎左 Olive 食 lunch。 Olive,前身為 Malouf,相信係同一集團,不過唔知點解改左名。坐底後首先呢叫左熱檸茶 ($30)。 哈! 乜個茶壺咁過癮? 成棧《阿拉丁神燈》咁?跟手叫左兩個 lunch,每個 $128,雖然唔連 drink,不過食完之後覺得絕對係 value for money!首先o黎個 Chicken Thread salad… 嘩! 乜 appertizer 份量咁大! 蛋下面係 chicken thread,口感似 minced chicken。 之下再有 salad! 蛋係半生熟,雖然冇做到溫泉蛋咁 soft,不過我已經好滿意!Main course 係 Salmon。 相中角度絕對睇唔到件 salmon 有幾大,不過可以講比你知係超大! 比我在隔離 Stormies 食o既大三倍,重有…好食三倍! Salmon 剛剛熟,完全冇 overcook,食落肉質嫩滑。 Side dish 有蕃薯蓉,重有 d 沙律,我張相又係完全影唔到原來 salad 係經細心放置,讚! 呢個 main course 無論色、香、味
Main course 係 Salmon。 相中角度絕對睇唔到件 salmon 有幾大,不過可以講比你知係超大! 比我在隔離 Stormies 食o既大三倍,重有…好食三倍! Salmon 剛剛熟,完全冇 overcook,食落肉質嫩滑。 Side dish 有蕃薯蓉,重有 d 沙律,我張相又係完全影唔到原來 salad 係經細心放置,讚! 呢個 main course 無論色、香、味我都比非常高分!
甜品叫左 Panna Cotta。 Panna Cotta 本來只係“一舊奶”,不過在 Olive 廚師的加工下,為佢加上白色的“頭髮”,令平凡o既 Panna Cotta 變得不平凡!
另一份午餐頭盤叫左蕃茄濃湯,湯中有好多…龍蝦肉! 使唔使咁重手? 雖然係雪藏貨色,不過未飲已經覺得好經貴! Main course 係羊,叫左至知唔係羊扒或羊架。 原來裡面係用蛋白加少許芝士焗,當然有羊啦,不過係 minced lamb。 甜品係 chocolate tart。 雖然冇試到,不過個 presentation 又係贏哂分!
對今次 Olive o既經驗非常滿意,下次絕對會再o黎食 lunch!