2024-07-22 247 views
《大師傅粥品 - 大埔》記得以前太和商場有一家粥店,屋企人成日收工都會買煎堆番黎比我食😍自從無左間粥店就無得再食啦😭不過幾年後既今日,太和又開番一間新既粥店,果日屋企無煮飯,我同屋企人就走左去試下佢啲粥,同埋大家都喜歡食既煎堆🤓以後搭火車番屋企既日子又可以買番去比屋企人食啦😎💁🏻‍♀️黃沙豬潤粥 $38我Daddy既至愛,豬潤處理得幾好無腥味,咬落軟身爽口無筋,入面仲放有薑絲癖腥,粥既質地算係較為濃稠,食落綿滑💁🏻‍♀️生滾粉腸粥 $38都係我Daddy既至愛,我地叫左兩個粥三個人share,再另外叫不同小食😜粉腸要處理好煩,所以我地多數到外面餐廳先食,佢既質地比較韌身少少,食落有粉感又唔會苦澀,都有幾多條粉腸架💁🏻‍♀️蝦米腸 $19媽咪每次必食,蝦米腸係蒸既果種,醬汁可以按自己喜好去調配,我就會落大量芝麻醬同甜醬啦,蝦米味幾香,如果係煎腸粉就更好啦😉💁🏻‍♀️炸兩(大) $20我每次食粥都會叫既炸兩,佢入面既油炸鬼係偏脆少少的,外皮唔會太厚,我都係喜歡狂落芝麻醬😉💁🏻‍♀️煎堆 $10煎堆大大舊夠曬脆身,個皮稍為厚左少少,不過如果鍾意食煙煙韌韌嘅感覺會幾滿足的,甜甜地又有芝麻香,不過食得多會
《大師傅粥品 - 大埔》

💁🏻‍♀️黃沙豬潤粥 $38

💁🏻‍♀️生滾粉腸粥 $38

💁🏻‍♀️蝦米腸 $19

💁🏻‍♀️炸兩(大) $20

💁🏻‍♀️煎堆 $10

煎堆大大舊夠曬脆身,個皮稍為厚左少少,不過如果鍾意食煙煙韌韌嘅感覺會幾滿足的,甜甜地又有芝麻香,不過食得多會熱氣啊😅但我地食左兩個😝
2024-07-14