2013-01-04
團購已經唔係香港人的世界, 連國內, 遠至日本都出現團購瘋. 今天是因為一個超吸引的團購買下兩張獎劵. 稱得上獎劵, 係因為此店標榜的石頭燒出晒名貴夾唔飽閒閒地都500蚊埋單, 我邊有錢食....但又唔知點解開業10多年都有班捧場客, 令它屹立不倒! 不得不寫個服字~今次團購連加一午餐約$160/位, 分兩個時段12:00-13:30及13:30~14:30. 我們選了前者. weekend食請盡早訂位.地方是一個改建的商廈裡, 我們是第一批入場, 當時只得我同另外一家3口, 慢慢人開始多, 都是團購的.<別緻的餐具及用品>我們被安排2人位一個角落, 聽說抽氣會冇咁好. 但食完都唔係好吸味, 收貨.團購有兩個餐揀, 一個是美國牛, 一個是美國豬. 揀了兩份都係牛!開餐前每人派了條圍裙, 好似大家置身於外國獨立屋上烹飪班, 好得意 黑松露忌廉湯今期黑松露大熱, 咩都放d落去. 忌廉湯做得有水準, 食到黑松露味, 唔會話有等於冇.可能未食早餐, 個湯特別好飲! 餐包出奇好味, 分兩款. 一款有香草味, 可以沾湯吃.另一款只有小麥味, 沾橄欖油最好不過~~ 美國安格斯牛柳單看
可能未食早餐, 個湯特別好飲!
餐包
出奇好味, 分兩款. 一款有香草味, 可以沾湯吃.
另一款只有小麥味, 沾橄欖油最好不過~~
單看名字就已經勝過飼穀豚肉
上菜時內心是多麼的興奮與高漲. 石頭板感覺好熱好重, 員工都叫大家小心.
因為第一次食, 員工都有教大家點切同煎, 盡量要鎖住肉汁, 要幾成熟自己控制! 都幾過癮~
牛柳約80g吧, 不論是5成熟都可安心食用, 還是10成熟, 都一樣好味. 唔好大力按刀肉汁就會鎖住, 要切多幾次先知道.
好想再encore多一塊呀!!!
石燒上放上兩個大香菇, 同樣有菇汁, 看落就知名貴~
另有配菜: 茄子, 薯仔, 蕃茄等都預先處理好. 只要在石燒上輕輕燒已可享用.
嫌牛柳味淡, 有芥末醬, 燒汁或黑椒提供. 個人覺得用鹽調味就已足夠
團購餐以外員工會sell特價帶子, 現場都有客人點, 但我沒有.
個餐大概七成飽, 不過160蚊真係超值~
食完已經超過一點, 埋單走人~
*下次有團購萬物錯過, 我都會再買!