2011-09-25
今次用既coupon 係 Babybamboo 買既 "【波羅密素食二人餐】 $128 享價值 $318 三菜一湯二人餐 " .買呢張coupon 既主因係之前一路都想去試呢間店既齋菜, 不過又未有機會, 見網上有promotion , 所以就順理成章買左. 睇個表題, 大家既理解都應該係用一個平d既價錢, 就可以食左價值$318 既三菜一湯二人餐. 無錯, 我同大家既諗法都係一樣, 不過今晚就令我有一個意外驚喜.七點半去到, 大約一半座位full, 入到去坐低, 檯面已經有張order 紙,比我地可以係十個菜裡面揀三個菜. 睇過menu 一陣, 望過下 menu 裡面既相, 就決定叫左呢三個菜 :”鬼馬叉燒”,”黑松露涼瓜蛋白”同埋”五柳素王魚”, 每個平均價錢係八十蚊. 落完order, 個侍應好快就上左兩碗湯, 湯味道尚可. 飲完湯之後, 第一道菜就放左係檯面. 一眼望落去, 真係俾佢嚇左一嚇, 我第一個反應係:有無咁少呀. 見到既就係得四舊既 ”鬼馬叉燒”. 一碟面值八十大元既"叉燒"只係得四舊, 咁平均一舊咪成要二十蚊?跟住好快, 另外兩碟菜都上埋, 食呢幾碟菜, 真係好似
七點半去到, 大約一半座位full, 入到去坐低, 檯面已經有張order 紙,比我地可以係十個菜裡面揀三個菜. 睇過menu 一陣, 望過下 menu 裡面既相, 就決定叫左呢三個菜 :”鬼馬叉燒”,”黑松露涼瓜蛋白”同埋”五柳素王魚”, 每個平均價錢係八十蚊. 落完order, 個侍應好快就上左兩碗湯, 湯味道尚可. 飲完湯之後, 第一道菜就放左係檯面. 一眼望落去, 真係俾佢嚇左一嚇, 我第一個反應係:有無咁少呀. 見到既就係得四舊既 ”鬼馬叉燒”. 一碟面值八十大元既"叉燒"只係得四舊, 咁平均一舊咪成要二十蚊?跟住好快, 另外兩碟菜都上埋, 食呢幾碟菜, 真係好似自己去左一間五星級裡面既餐廳食飯咁, 碟碟菜價錢就貴一貴, 但係份量就細一細. 未食前其實都預左特價野既份量會比正價既少, 不過真係少得有d可憐.
講返果三碟菜:
加埋兩碗XS size 既白飯, 就算慢慢品嚐, 成餐飯唔使一個鐘就食"飽", 最後個侍應再上埋兩粒紅豆糕, 我一啖唔使就KO 左佢.
原本諗住來試食, 好味既就再幫襯, 不過經過今次, 我估都應該無下次!