2016-01-04
之前仲係荔枝角返工既時候,已經試過金拇子米線,都知道佢地夜晚有雞煲食,可惜一直都無機會試。最近係團購見到有平價雞煲coupon,任飲任食都係98蚊一個人,買左coupon之後就決定搵個星期日黎試下啦。位於土瓜灣馬頭圍道既金拇子米線,由紅磡站行過去都係15分鐘左右,我地預早左一日訂檯,當日更早左半小時到,去到都唔係太多人。團購價每人98蚊,除左包3串串燒,1碟肥牛,火鍋配料任食,飲品任飲,雪榚任食之外,仲有少量熟食供應,都幾抵食。雞煲湯底有辣有唔辣,我地揀左要少辣,味道竟然出乎意料既好食,完全唔似98蚊貨仔,雞煲配料都好多,有唔同既丸,蔬菜,腸仔,蟹柳,菇類,豬肉,雞肉,公仔面,烏冬...可惜份量就比較少,好多食完都唔會refill,睇黎都係日頭賣米線賣淨幾多餸就俾D咩你黎做火鍋配料。飲品方面都有好多選擇,可惜既係無無糖可樂,如果怕肥既真係唯有飲烏龍茶。熟食方面有咖喱魚蛋,炒麵,豬紅,仲有每人送3串串燒,除左咖喱魚蛋之外,其他野都唔係話太吸引。食完雞煲之後仲有無限量既雪榚供應,不過就只係得雀巢牌,但係以98蚊一個人黎講,有以上既食物就真係差唔多架啦。雖然話係限食90分鐘,但係夠鐘都唔會有