2021-06-08
帶狗狗到土瓜灣剪毛毛,剪完毛毛後便在附近食晚飯,土瓜灣附近有好多小店,唔係千篇一律嘅連鎖食店,上次試完炸雞米線後今次就食日本拉麵。門口非常搶眼,用咗塗鴉藝術日本字印喺玻璃窗上,牆上掛上本月精選:火焰蕃茄拉麵和東京魚介湯沾面。Menu 內有四款拉麵可供選擇,另外有一些簡單嘅日式小食。黑鳴虎$88呢個係博多黑蒜油拉麵,拉麵內有木耳,紫菜,糖心蛋,燒豚肉和白蔥。小店秘製豬骨湯質地非常濃稠,豬骨味濃,黑蒜油味道恰到好處,唔會太搶,豚肉叉燒有兩大塊,火炙得有少少焦香。另外加咗碟青蔥$8,青蔥和白蔥一齊食令到整碗麵味道更加有層次。糖心蛋雖然側邊有少少熟,不過中間亦夠流心,有好香嘅味醂味,由於原本嘅麵只有半隻糖心蛋,我哋額外叫多咗一隻蛋$8 share,好滿足。鳴海老$88豬骨湯底加上蝦和櫻花蝦粉嘅拉麵,湯底味道帶有豐富嘅櫻花蝦味,非常鮮味和濃郁,其他配料和黑鳴虎嘅一樣,個人喜歡麵質偏軟,湯底掛麵一流。芝士魚餅並魚條$38魚餅有兩款,一款係扁形,一款係條型,兩款味道其實係一樣,扁形略為多少少芝士,口感略有不同,兩款芝士味道亦夠濃郁,而且亦好彈牙,有日式嘅味道。
Menu 內有四款拉麵可供選擇,另外有一些簡單嘅日式小食。
黑鳴虎$88
小店秘製豬骨湯質地非常濃稠,豬骨味濃,黑蒜油味道恰到好處,唔會太搶,豚肉叉燒有兩大塊,火炙得有少少焦香。 另外加咗碟青蔥$8,青蔥和白蔥一齊食令到整碗麵味道更加有層次。 糖心蛋雖然側邊有少少熟,不過中間亦夠流心,有好香嘅味醂味,由於原本嘅麵只有半隻糖心蛋,我哋額外叫多咗一隻蛋$8 share,好滿足。
鳴海老$88
芝士魚餅並魚條$38 魚餅有兩款,一款係扁形,一款係條型,兩款味道其實係一樣,扁形略為多少少芝士,口感略有不同,兩款芝士味道亦夠濃郁,而且亦好彈牙,有日式嘅味道。