2018-12-21 120 views
今次覓食覓到土瓜灣!話說朋友介紹知我好LIKE廚師發辦 (OMAKASE),由於臨迎聖誕準備又要係2018前血洗一畢,想食返餐好又左度右度,荷包又唔夠厚但又唔想虧代自己之際,朋友就介紹3百蚊有找嘅高質海鮮丼?一坐低,唔係講笑,有種身處係日本嘅感覺滲緊出來。坐位都好舒適,同FRD子難得出到黎都可以好好咁吹番一輪水。餐牌比想像中選擇的多,三心兩意嘅我真係揀咗好耐,款款都想食。最後揀咗兩個丼飯^_^ 同一款小食夢之丼 (298$)一上菜已經整齊擺放好,果然係日本餐廳,亦都係我一直咁鍾情嘅原因。店員都好細心講解,首先要先飲啖橙醋,再將橙汁倒係帆立貝上,唔駛點豉油就食得,提升鮮味之餘仲好開胃呢!夢之丼果然是招牌,十分足料:三文魚﹑三文魚籽﹑拖羅蓉﹑帆立貝﹑海膽﹑牡丹蝦同蠔我只能夠說值回票價,海膽鮮甜得來,無平日的澀味,OISHI!二重親子丼 (238$)因為啖啖肉關係,呢個飯值得一讚係無咩牙力都食到,三文魚﹑三文魚籽﹑拖羅蓉﹑松葉蟹蟹肉﹑松葉蟹蟹籽﹑蟹膏豆腐放哂入口,真係好滿足松葉蟹蟹肉唔駛剝殼就食到,係幸福的味道!整體好鮮味而且份量好足。每份丼飯都附有前菜﹑味噌湯同埋甜品。甜品絕對有驚喜,綠茶

夢之丼 (298$)

二重親子丼 (238$)
甜品絕對有驚喜,綠茶漿加埋日本甜薯仔,估唔到咁夾 (一開頭仲以為係配WASABI 哈哈嚇了一跳)

小食方面就叫咗雙色蟹籽沙律 (68$) ,橙色就食得多,淡黃色又真係第一次食!海量級蟹籽鋪哂係面,幾十蚊真係好抵食 >.<

*平民價食高質丼,其實本身就唔係好想介紹俾人因為又怕大排長龍,不過有好嘢當然要一齊SHARE!!推介!!*