2022-12-23
去完星加坡同日本咁耐,的確會好掛住香港嘅地道米線見紅磡呢間評語好好,即管來試一試好方便地係用QR code落單,咁就唔驚落錯單啦!▶️ 豬骨鮮濃湯紅薯粉 ($29)呢款湯底比較清,鍾意佢唔似味精湯 食完唔會好口渴紅薯粉幾滑捋捋同埋彈牙,不過覺得佢偏易斷少少,如果再煙韌啲就好食喇🥢勝在幾掛湯,絕對夠味。🍲每碗都包芽菜、韭菜、酸菜芽菜嘅份量多到每一啖都有,咬落超清脆👍🏻不過酸菜就幾乎冇 - 甜酸齋($9):呢個係麵筋整嘅,而個醬就係茄汁加白砂糖同醋,所以食落又甜又酸,超級開胃😋麵筋本身好索湯 一咬就爆汁 (呢個會分開上,可能係想保留佢嘅甜酸醬味)- 冬菇皇 ($9):估唔到冬菇都可以咁好食🍄因為好大舊,所以都好索湯,而且菇味好香,有啲似盆菜入邊嗰啲冬菇。超級推介加呢個!食完就知有幾好食🤤(每份有三大嚿)- 蘿蔔 ($8):呢個似關東煮入邊啲白蘿蔔。雖然蘿蔔硬身咗少少,但係食落甜甜地,微微帶啲苦味🤏🏻都可以(每份有三大嚿)- 螺旋藻 ($9):比較少見嘅配料。係日式拉麵嘅海帶/海苔,份量多到佔咗成個碗表面嘅三份一😆咬落好有質感,少少爽口,增添左另一種口感層次,同紅薯粉好夾 ▶️ 蒜泥雞絲山 ($
見紅磡呢間評語好好,即管來試一試
好方便地係用QR code落單,咁就唔驚落錯單啦!
▶️ 豬骨鮮濃湯紅薯粉 ($29)
呢款湯底比較清,鍾意佢唔似味精湯 食完唔會好口渴
勝在幾掛湯,絕對夠味。
豬骨鮮濃湯紅薯粉
🍲每碗都包芽菜、韭菜、酸菜
芽菜嘅份量多到每一啖都有,咬落超清脆👍🏻不過酸菜就幾乎冇
甜酸齋
冬菇皇
蘿蔔
螺旋藻
▶️ 蒜泥雞絲山 ($24)
呢個係其中一個招牌小食,一堆雞絲放起生菜上面。雞絲真實份量更加多
🐔 本身雞絲冇咩味,食落都幾似肉鬆 係比較乾身而唔係滑嫩嗰隻手撕雞
旁邊俾嘅醬汁鹹鹹地,帶麻辣味道🌶️ (唔食辣建議唔好點咁多醬🙈)
如果唔想咁乾可以抌落米線湯度食。
蒜泥雞絲山
配料高質足料,湯底新鮮熬製而唔太鹹
紅薯粉就一般,可能米線會好食啲
環境唔錯,坐得舒服嘅,只係舖頭比較隱蔽,平時比較少留意 (加太賀附近)
服務幾好 啲姐姐好Nice☺️上菜又快
價錢都相當抵食,齋麵底$30,然後可以自己自由選擇加幾多配料。我同朋友每人叫咗四款都係大概$55左右一碗 絕對夠飽!